FunX Amsterdam

Slim stemmen zodat de politiek diverser wordt? Zo doe je dat!

  1. Newschevron right
  2. Slim stemmen zodat de politiek diverser wordt? Zo doe je dat!

"Als we massaal stemmen op een vrouw lager in de lijst, dan kan die vrouw met voorkeursstemmen een plek innemen in de Provinciale Staten of de Eerste Kamer. Dan krijg je letterlijk meer vrouwen in de politiek", dat is wat Judith Stevens van Stem op een Vrouw vertelde in Jouw Stad Amsterdam. Vandaag zijn de Provinciale Statenverkiezingen, dus je hebt de mogelijkheid om jouw stem te laten gelden!

slim stemmen

Judith zet zich actief in voor meer vrouwen in de politiek, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je per se op een vrouw stemt zonder er goed over na te denken. En daarbij komt dat op wie jij stemt, natuurlijk geheel aan jou is. Sommigen hebben een heel ander uitgangspunt tijdens het stemmen en gaan liever voor bijvoorbeeld iemand - of het nu een man of vrouw is - met een migratieachtergrond. Ook in dit geval kan Judiths advies over slim stemmen goed van pas komen voor jou.

"Verdiep je sowieso in de peilingen. Stel dat de partij van jouw keuze op vijf staat in de peilingen en op nummer zes staat bijvoorbeeld een vrouw, dan raden wij je aan om daarop te stemmen. Met voorkeurstemmen komt zo iemand in de Staten of Tweede Kamer terecht. Als we dat met z'n allen doen, zorgen wij ervoor dat de politiek diverser wordt, want de kieslijsten zien er niet divers uit."

competent genoeg?

Natuurlijk is het ook handig als je jezelf een beetje verdiept in degene op wie je wil stemmen. "Wij gaan er wel vanuit dat iedereen die op de lijst staat competent is voor de functie waar hij of zij voor wordt aangedragen."

Welke partij is oké?

Hoe weet je voor welke partij je überhaupt moet kiezen? Reporter Zafanja ging op pad en sprak daarover met een docent maatschappijleer aan de Hogeschool Rotterdam. Zijn advies: "Ik zeg altijd, kijk altijd welke thema's voor jou heel belangrijk zijn en welke politieke partijen zich daarvoor inzetten."

Jongste verkiesbare kandidaat: Pepijn (18)

Voor de 18-jarige Pepijn is het vandaag een spannende dag. Deze young boy, die dit jaar voor het eerst naar de stembus mag, is namelijk de jongste verkiesbare kandidaat van de provincie Limburg! Hij mag op zichzelf stemmen, maar gaat toch voor iemand anders...

Ster advertentie
Ster advertentie