FunX

Heeft het zin om te gaan stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen?

  1. Newschevron right
  2. Heeft het zin om te gaan stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen?

Aanstaande woensdag zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Dit is misschien niet voor iedereen het meest spannende onderwerp om je in te verdiepen (want wat is het eigenlijk?), maar toch kan het ook voor jou van belang zijn. In TopiX werd gediscussieerd over de vraag of het eigenlijk wel zin heeft om naar de stembus te gaan. Veel mensen, waaronder jongeren, geven namelijk aan geen vertrouwen te hebben in de politiek En die discussie tussen wel- en niet-stemmers loopt soms behoorlijk hoog op...

illusie

De voornaamste reden om niet te gaan stemmen, is het gebrek aan vertrouwen. "Uiteindelijk kiezen de partijleiders toch zelf wat ze doen. Ze komen met mooie beloftes, maar hoeveel daarvan komen ze na?" geeft FunX-luisteraar Jacqueline aan. Ook voelen sommigen zich niet aangesproken door de kleine groep mensen in de politiek die een representatie moeten zijn voor de rest van het land.

grijp je kans

De Rotterdamse Zaïre, juriste en schrijver, vindt de insteek van de anti-stemmers erg negatief. "Dan kan je net zo goed geen deel meer uitmaken van de samenleving." Ze noemt de vertrouwenskwestie een vicieuze cirkel. "We vertrouwen het niet, dus we gaan niet stemmen en dan wordt de politiek alleen maar minder een representatie van ons. Als wij gaan stemmen, gaan ze ons representeren." FunX-luisteraar Matthew is het met haar eens: "Als je niet gaat stemmen, moet je ook niet klagen. Door te stemmen, krijg je de kans er iets aan te doen."

boete

In België is er sprake van een opkomstplicht. Kom je niet stemmen? Dan riskeer je een boete die kan oplopen tot wel 55 euro. In Argentinië loopt die boete zelfs tegen de 500 dollar. Zou zo'n opkomstplicht een goed idee zijn in Nederland? Reporter Shaquille vroeg het aan jongeren op straat.

Waar stem ik voor?

Waar stem je nou eigenlijk voor als je woensdag dat formuliertje invult? Je kiest door te stemmen de nieuwe leden van de Provinciale Staten. Deze personen vertegenwoordigen het Nederlandse volk in alle twaalf provincies en vormen het parlement van de provincie. Hoe meer inwoners de provincie heeft, hoe meer leden er namens die provincie in de Provinciale Staten zitten. Per provincie wordt er een regering gevormd van verschillende samenwerkende partijen, net zoals in de Tweede Kamer.

De leden van de Provinciale Staten kiezen ook elke vier jaar de leden van de Eerste Kamer. Door te stemmen voor de Provinciale Staten heb je dus indirect ook invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer.

En wat doen zij dan?

Allemaal leuk en aardig, maar wat doen die mensen dan? En waarom heeft dat invloed op jouw dagelijks leven? De Provinciale Staten maken beslissingen over onderwerpen zoals infrastructuur en het openbaar vervoer. Ook bepalen ze hoe je omgeving eruit ziet. Zijn er genoeg woningen en is er wel voldoende natuur? Daarnaast zorgen ze er ook voor dat die omgeving veilig en schoon is. Verder houden de Provinciale Staten zich ook bezig met goede werkgelegenheid en culturele voorzieningen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

nóg meer kiezen

Om het nog ingewikkelder te maken, kun je aanstaande woensdag ook stemmen voor de Waterschapsverkiezingen. Je stemt hierbij op leden voor het algemeen bestuur van een waterschap. Hiervan zijn er 21 in Nederland. Dit bestuur maakt beslissingen over dijken, de kwaliteit van het drink- en zwemwater en natuurbeheer in en om het water.

Laat iemand anders stemmen

Wist je dat je iemand anders voor je kan laten stemmen als je zelf niet wil of kan? Je kan iemand die stemgerechtigd is uit dezelfde of een andere gemeente volmacht geven. Het enige dat je hoeft te doen, is een formuliertje invullen en een kopie van je identiteitsbewijs meegeven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie