FunX Amsterdam

Los je je schulden niet af? Dan kan je 'gegijzeld' worden!

  1. Newschevron right
  2. Los je je schulden niet af? Dan kan je 'gegijzeld' worden!

Leef je boven je stand en is dat de reden dat je bijvoorbeeld je hoge schulden niet aflost? Pas op! Je kan 'gegijzeld' worden. Dat vertelde schulddokter Avrill Reding in Jouw Stad Amsterdam.

Het klinkt nog best eng zo. 'Gegijzeld' worden door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Avrill legt uit: "Stel je voor dat je een boete hebt gemaakt die je niet hebt betaald. Dan wordt je elke keer opgeroepen om dat wel te doen. Maar als het dan nog niet gebeurt, dan krijg je een strafbeschikking."

Je wordt voor de keus gesteld om of een geldboete te betalen of je gaat in vervangende hechtenis. "Dan komen ze je ophalen en dan wordt je vastgezet. Weet je wat het zure is eraan, je schuld wordt niet eens opgeslost!"

Geen besef

Avrill organiseert sessies voor jongeren met schulden. Hiermee worden onder andere hun financiele problemen bespreekbaar gemaakt. Wat de schulddokter vooral is opgevallen, is dat veel jongeren leven boven hun vermogen. "Ze hebben geen besef van hoe moeilijk ze het eigenlijk hebben."

Ster advertentie
Ster advertentie