FunX Amsterdam

"Identiteitsfraude is bijna een ziekte"

  1. Newschevron right
  2. "Identiteitsfraude is bijna een ziekte"
Het gebeurt heel vaak, mensen die zich online anders voor doen dan in de werkelijkheid. Soms kan het geinig zijn, maar identiteitsfraude is hele andere koek. In Sound of the City sprak Natasja daarover met identiteitsfraude-expert Job Vos. "Je voordoen als iemand anders, zoals een andere profielfoto gebruiken, is niet strafbaar. Op het moment dat je er gebruik van wil gaanmaken, dat kan echt niet."

Je verschuilen achter internet schijnt veel vrijheid met zich mee te brengen. "Mensen die online zijn, denken van ik kan veel meer." Maar het heeft natuurlijk een keerzijde als je bijvoorbeeld een keer wil afspreken, zoals het MTV programma Catfish heel goed laat zien.

Twee slachtoffers
"Je ziet ook wel voorkomen dat er bij zo'n identiteitsfraude soms twee slachtoffers zijn. Degene die erin getrapt is, maar ook degene die het doet. Soms voelt iemand zich zo ongelukkig dat diegene eigenlijk maar één andere oplossing zag. Ik doe me voor als iemand anders. Het is bijna een ziekte om dat te willen gaan doen."

Dit is niet oke
Ben je het slachtoffer van een Catfish of heb je op een andere manier te maken met online identiteitsfraude? Bij www.meldknop.nl kan je terecht met jouw verhaal en vragen.Ster advertentie
Ster advertentie