FunX Amsterdam

Amsterdam gaat excuses aanbieden voor slavernijverleden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Amsterdam gaat excuses aanbieden voor slavernijverleden

Een grote meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad eist dat Amsterdam als eerste gemeente in Nederland excuses moet aanbieden voor het slavernijverleden. Het initiatiefvoorstel ligt al klaar en daarin staat dat het formele excuses op 1 juli 2020 plaats moet gaan vinden. Dat is precies de dag waarop jaarlijks Keti Koti wordt gevierd, dat is de dag waarop de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd wordt.

Geprofiteerd van slavenhandel

Politieke partij DENK heeft het initiatiefvoorstel voor formele excuses ingediend en wordt daarbij gesteund door GroenLinks, PvdA, Bij1, ChristenUnie, D66 en de SP. De zeven partijen die samen 31 van de 45 stemmen hebben, zeggen dat Amsterdam flink geprofiteerd heeft van de slavenhandel. Zo zou de gemeente onder andere deels eigenaar zijn geweest van de Sociëteit van Suriname, die de slavenhandel opgezet heeft. Historicus Karwan Fatah-Black bevestigt dit: "De gemeente heeft een prominente rol gespeeld in het slavernijverleden." Volgens hem besliste de gemeente mee met de bestuurders en waren de burgemeesters op de hoogte van de slavenhandel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Slechts het begin

Mourad Taimounti, fractievoorzitter van DENK, zegt dat de excuses worden aangeboden aan alle mensen en nazaten die last hebben gehad van de slavernij: "De effecten op mensen zijn nog altijd voelbaar en uiten zich bijvoorbeeld in achtergestelde posities." Taimounti ziet dit formele excuus, slechts als een begin: "Het vervolg moet zijn dat het slavernijverleden ruim aandacht krijgt in schoolboeken of in een nieuw museum."

Amsterdamse rol in slavernij

Wethouder Rutger Groot Wassink van GroenLinks zegt dat het Amsterdamse gemeentebestuur positief is over het initiatiefvoorstel. Amsterdam gaat tot 1 juli 2020 onderzoeken wat precies de rol van de gemeente Amsterdam was in de slavernijgeschiedenis. "Als je excuses maakt, moet je wel weten waarvoor precies," aldus de wethouder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie