Artist of the Month

Dankzij de support van Feis is Raw Roets altijd blijven 'Dromen In Kleur'

  1. Newschevron right
  2. Dankzij de support van Feis is Raw Roets altijd blijven 'Dromen In Kleur'

De rauwe stem van Raw Roets heb je vast al wel eens gehoord. De Rotterdamse rapper is namelijk geen nieuw gezicht in de rapscene. Met de support van Feis en Winne heeft hij zijn sound al via verschillende tracks, sessies en samenwerkingen met de wereld gedeeld. In 2018 sloot hij zich aan bij Couture33 en de afgelopen jaren werkte hij samen met onder anderen Josylvio, Hef en Snelle. Met zijn onlangs uitgebrachte EP Dromen In Kleur geeft Raw Roets een intiem kijkje in zijn wereld waardoor je de Artist of the Month een stuk beter kunt leren kennen.

Naam: Raw Roets
Leeftijd: 30
Woonplaats:
Rotterdam
Hoe lang maak je al muziek? Ik begon met piano spelen toen ik een jaar of tien was. Vanaf m'n achttiende begon ik echt met rappen. Officieel en serieus werd het vanaf 2014.
Omschrijf je sound in één woord:
Meeslepend
Waar haal je inspiratie vandaan? Uit dingen die ik zelf meemaak. Dat kunnen ook dingen zijn die dicht om me heen gebeuren.
Tegen welke artiest kijk je op?
In Nederland vind ik Ronnie wel echt een hele toffe gozer. Hij heeft wel iets bereikt wat ik echt heel mooi vind. Internationaal Dr. Dre, J. Cole, A$AP Rocky en Travis Scott. Eén persoon noemen vind ik lastig.
Wie of wat staat er momenteel bij jou op repeat? Veel r&b en veel vrouwelijke artiesten zoals H.E.R. en Summer Walker. SAINt JHN vind ik ook tof.
Waar wil je ooit sowieso nog optreden? Het mooiste zou Rotterdam Ahoy zijn.
Met wie wil je ooit nog samenwerken? A$AP Rocky
Waar ben je het meest trots op tot nu toe? Toch wel op deze plaat, Dromen In Kleur. Daar heb ik echt lange tijd naar toegewerkt.
Waar sta je over vijf jaar? Ik hoop dat ik dan een paar platen tegen de muur mag zetten en volle zalen kan gaan trekken. Daarnaast zou ik het heel leuk vinden om iets met acteren te doen. Dat is iets wat ik al van jongs af aan wil. En ik zou ook wel iets internationaals willen doen.

Quote

Ik denk dat ik al een muzikale gift heb sinds ik klein ben.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bekend om je eigen stijl

Raw Roets, oftewel Cyrano, was al bezig met muziek voordat duidelijk werd dat hij er geld mee kon verdienen. "Eerst deed ik het vooral omdat ik het leuk vond." Soms was het voor hem lastig om door te zetten. "Het was toch een onzeker ding waar je op hoopte. Daarnaast moest ik ook gewoon naar school en naar werk om geld te verdienen." Al snel had de rapper besloten dat hij een eigen stijl wilde brengen. "Iets dat nog niet bekend was. Ik wilde bekendstaan om iets van mezelf. Ik ken artiesten die veel naar collega's luisteren. Ik ben daar niet zo van. Ik luister wel muziek, maar ik ben niet veel bezig met wat een ander doet."

Feis

Feis heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Raw Roets. "Vanaf het moment dat ik hem leerde kennen, wilde ik er echt voor gaan. Hij was echt een pionier in de hiphop. Ik werd gehoord door de gasten die bovenaan staan." Die eerste ontmoeting zal Roets dan ook niet snel meer vergeten. Feis benaderde hem in de club nadat hij Raw's muziek had gehoord op YouTube. Die vond hij hard en diezelfde nacht belandden de twee samen in de studio, iets wat daarna nog veel vaker gebeurde. Er ontstond een vriendschap. "Er werd niet altijd muziek gemaakt, maar we waren echt matties geworden."

Feis bracht Roets ook in contact met de rest van de game. "Hef, Winne, Adje, Ronnie... Iedereen eigenlijk. Ik dacht toen: als ik er nu voor ga, lukt het misschien wel." Het was de boost die hij nodig had om door te zetten. "Mijn carrièrepad duurt al best wel lang. Na al die jaren zou je ook kunnen zeggen van: misschien wordt het 'm wel niet en moet je je gewoon op iets anders focussen."

Spannend

Gelukkig zette Roets door, met de persoonlijke EP Dromen In Kleur tot gevolg. Een project waarop hij veel van zichzelf laat zien. De tracks zijn persoonlijk en dat maakte het best spannend om uit te brengen. "Dat was wel een ding. Pim, de producer, heeft me daar wel doorheen gesleept. Hij overtuigde me ervan om zulke persoonlijke dingen toch uit te brengen en liet me geloven dat anderen daar ook wat uit kunnen halen."

Kleurrijke dromen

De belangrijkste boodschap die Raw Roets met zijn muziek wil meegeven, is dat je groot moet durven blijven dromen. Voor de EP ging hij terug naar zichzelf als kind. "Als kind heb je heel veel dromen en denk je ongelimiteerd. Naarmate je ouder wordt, worden je dromen wat grijzer. Het geloof van toen raakt een beetje kwijt. Maar je moet blijven geloven in wat je altijd geloofde. Als je het zelf niet doet, gebeurt het niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Artist of the Month

Elke maand staan er in de lokale Jouw Stad-shows op FunX opkomende talenten in de spotlights. Je checkt de muziek van alle Artists of the Month in de Support Your Locals-playlist op Spotify. Wil jij als Artist of the Month jouw stad representen? Drop dan hier je gegevens.

Ster advertentie
Ster advertentie