FunX Beseft

Hersentumor veranderde Rania's kijk op geld: "Herinneringen zijn meer waard dan spullen"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Hersentumor veranderde Rania's kijk op geld: "Herinneringen zijn meer waard dan spullen"

Besef, het kan soms verleidelijk zijn om je hele salaris te spenden aan mooie spullen, zoals luxe sneakers, de nieuwste games of een designer handtas. Als je genoeg op je rekening hebt staan of er (lang) voor hebt gespaard, dan kan je zo'n aankoop misschien ook wel doen. Maar wat als je het je eigenlijk niet kunt veroorloven? Voor Row, Kai* en Rania was het lange tijd moeilijk om alle materiële verleidingen te weerstaan. Om verschillende redenen hebben zij echter hun uitgavepatroon helemaal omgegooid. Aan FunX vertellen ze er meer over.

Quote

Ik heb veel meer spijt van de dingen die ik nooit heb gedaan, dan van de spullen die ik niet heb gekocht.

Rania (21)

Week van het Geld

Van 27 t/m 31 maart is het de Week van het Geld, een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. In deze week worden jongeren gestimuleerd om zich bezig te houden met alles dat met geld te maken heeft om zo hun financiële vaardigheden te ontwikkelen. Op 31 maart organiseert FunX in TivoliVredenburg in Utrecht 'Op Je Money', een event waar samen met verschillende influencers en deskundigen zonder schaamte wordt gepraat over geld en verleiding. Meld je daarvoor gratis aan.

Ook bij FunX lees en hoor je de hele week verhalen over de financiële situatie van jongeren. Hier kun je alles teruglezen.

Row (26)

Row groeide op met ouders in de schuldsanering, waardoor hij het thuis niet breed had. Toen hij eenmaal een eigen inkomen had, was hij blij dat hij eindelijk van alles kon kopen. Zijn salaris ging er dan ook elke keer snel door heen. Tot hij besloot zijn geldgedrag te veranderen. Inmiddels werkt hij als technicus bij een bedrijf dat microchips maakt en zit hij in het vastgoed.

"Als tiener had ik nooit geld. Ik was altijd degene in de vriendengroep die niet mee kon gaan naar de bios of andere leuke uitjes. Nadat ik was afgestudeerd, kreeg ik mijn eerste baan en verdiende ik wekelijks 450 euro. Dat was het moment dat ik veel geld begon uit te geven. Ik ging wekelijks naar Designer Outlet Roermond waar ik bijna mijn hele weeksalaris uitgaf, omdat ik dat toen eindelijk kon doen. Een shirtje van 50 euro hier, sneakers van 100 euro daar... het liep snel op. En als je wekelijks geld ontvangt, geef je het makkelijker uit. Ik kocht ook andere onnodige dingen, zoals dure flessen drank, die ik overigens nog steeds niet heb geopend.

Op een gegeven moment begonnen mensen me aan te spreken op mijn koopgedrag. Dat zette me aan het denken: wat wil ik nou echt? Ik wilde het vastgoed in en met vervroegd pensioen. Daar had ik veel geld voor nodig, dus begon ik met sparen en beleggen en dat doe ik nog steeds. Sinds kort heb ik een kindje en daardoor is mijn kijk op geld ook weer veranderd. Ik heb andere prioriteiten en doelen.

Inmiddels heb ik een mooi huis en een mooie auto, maar verder geef ik niet echt meer om spullen. Elke keer als mijn salaris binnen is, dan is het bedrag binnen een paar dagen al helemaal gereserveerd voor spaarpotjes of het kopen van aandelen. Ik herinner mezelf er elke keer aan dat als ik mijn geld op een slimme manier uitgeef, ik het over een paar jaar weer terug heb verdiend.

Ik kan iedereen aanraden om goed na te denken over een doel en te beseffen dat je dat niet gaat halen als je luxe sneakers koopt die je je eigenlijk niet kan veroorloven."

Kai (26)*

Kai werkt al vanaf zijn 16e in de zorg. Voor hij op zichzelf ging wonen, was hij een 'big spender'. Als gamer móest hij de nieuwste games hebben en ook aan andere dingen gaf hij zonder erover na te denken geld uit. Tegenwoordig pakt hij het anders aan. Hij is net getrouwd en wil samen met zijn vrouw graag een huis kopen.

"Vroeger moest ik alles, maar dan ook echt álles hebben op het gebied van games. Als ik er nu op terugkijk, denk ik: het is niet normaal hoeveel geld ik daaraan heb uitgegeven. Vooral de game Fortnite speelde daar een grote rol in. Daarin kan je elke keer een nieuwe outfit kopen. Dat zijn kleine bedragen en daardoor besef je niet hoeveel geld je er eigenlijk aan uitgeeft.

Ik probeerde wel te sparen, maar dat lukte niet. De verleidingen waren te groot. Als ik geld op mijn rekening zag, moest ik het spenden. Pas toen ik op mezelf ging wonen - in een klein kamertje - begon ik na te denken over mijn geldgedrag. Ik dacht: ik kan wel veel geld uitgeven, maar ik wil hier ook een keer weg. Ik begon meer naar de toekomst te kijken.

Ik woon nu samen met mijn vrouw in een huurwoning en we sparen voor een koophuis. Ik kan wel zeggen dat ik volwassener met mijn geld omga. Ik heb allerlei potjes waar ik mijn salaris in opdeel: benzine, vaste lasten, boodschappen en 'spending money'. Ik geef een stuk minder geld uit aan games. Ik heb wel een Playstation 5 gekocht, maar daar heb ik van tevoren voor gespaard."

Niet trots op geldgewoontes

Uit onderzoek van Simyo blijkt dat jongeren onder de 30 jaar relatief gezien meer waarde hechten aan het bezitten van dure spullen dan andere leeftijdsgroepen. Ongeveer 32 procent van de jongeren onder de 30 geeft aan dat ze veel waarde hechten aan dure spullen. Terwijl dit percentage bij de andere groepen lager ligt, namelijk 25 procent bij de leeftijdsgroep van 30 tot 39 jaar, 20 procent bij de leeftijdsgroep van 40 tot 49 jaar en 16 procent bij mensen van 50 jaar en ouder.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat jongeren onder de 30 jaar ook het vaakst aangeven dat sparen belangrijk voor hen is. 78,6% van deze groep geeft aan dat sparen belangrijk voor hen is. Tegelijkertijd blijkt dat jongeren onder de 30 jaar wel minder geneigd zijn om hun inkomsten en uitgaven goed bij te houden. Ongeveer 56,6 procent van deze jongeren houdt hun inkomsten en uitgaven goed bij. Bij mensen van 60 jaar en ouder is dat maar liefst 83 procent.

Jongeren onder de 30 jaar zijn dan ook het minst trots op de manier waarop ze met geld omgaan. Ongeveer 46,6 procent van deze jongeren is volledig trots op de manier waarop ze met geld omgaan en 10 procent is dat helemaal niet.

Rania (21)

Rania studeert eventmanagement en werkt parttime bij een fastfoodketen en theater. Vanwege een hersentumor raakte ze halfzijdig verlamd en aan beide ogen halfblind. Door deze ervaring is ze anders naar haar uitgavenpatroon gaan kijken. Ze beseft nu dat materiële zaken helemaal niet zo belangrijk zijn als ze eerst dacht.

"Ik heb altijd wel goed kunnen sparen, maar ik had wel altijd een lange lijst van spullen die ik wilde kopen. Ik hield daar een lijst van bij en daar kocht ik eens in de zoveel tijd wat dingen van. Inmiddels geef ik niks meer om al die spullen. Ik ben erachter gekomen dat herinneringen veel meer waard zijn dan spullen.

Ik heb veel meer spijt van de dingen die ik nooit heb gedaan, dan van de spullen die ik niet heb gekocht.
Nadat mijn leven door de hersentumor in één keer veranderde, weet ik namelijk hoe belangrijk het is om dingen te doen. Misschien kan je dat morgen wel helemaal niet meer. Om een voorbeeld te noemen: ik ben nooit naar een klimbos geweest en dat is iets dat ik nu vanwege mijn beperking niet meer kan. Dat vind ik jammer.

Ik weet dat veel mensen het belangrijk vinden wat anderen van hun uiterlijk en outfit denken, maar weet dat het niet uitmaakt hoe je eruitziet. Het is belangrijker wat jij van jezelf vindt. Geef je geld niet zomaar uit aan dure kleding, maar besteed het aan de dingen waar jij gelukkig van wordt."

foto: Privéfoto

Rania in Parijs

- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

*In verband met privacy is zijn naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie