FunX

Alles wordt duurder, maar met deze tips kan ook jij geld besparen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Alles wordt duurder, maar met deze tips kan ook jij geld besparen

Eerlijk is eerlijk: het kan best lastig zijn om verstandig met geld om te gaan met alle financiële verleidingen die op de loer liggen. Want ook al wordt alles steeds duurder, je wil nog steeds leuke dingen doen en af en toe wat moois kopen. Onderstaande tips van financieel experts kunnen je helpen om ook in deze tijd geld te besparen.

Quote

Het gaat om je mindset. Mijn boodschap is: denk in mogelijkheden, niet in obstakels.

Budgetcoach Danitia

1. Creëer overzicht

De eerste tip is misschien wel de allerbelangrijkste: zorg dat je overzicht hebt over je inkomsten en uitgaven. "Kijk eerst goed naar wat er binnenkomt, wat eruit gaat en wat je onderaan de streep overhoudt", zegt budgetcoach Danitia van Budget Met Danie. Zo heb je een goed beeld van waar je geld naartoe gaat. Grote kans dat je verrast wordt en dat je erachter komt dat je meer kwijt bent aan uitgaan of Thuisbezorgd dan je dacht.

Als je dat hebt gedaan, kun je budgetten gaan maken. Bepaal bijvoorbeeld dat je elke week maximaal 50 euro uitgeeft aan boodschappen. Zo kun je voor elke uitgave een speciaal potje maken. De kunst is dan natuurlijk wel om je aan dat maximale bedrag te houden.

2. Pay yourself first

Een ander advies dat kan helpen, is om jezelf 'uit te betalen' wanneer er geld binnenkomt. Maak dan meteen een bedrag over naar je spaarrekening wanneer je loon of studiefinanciering gestort wordt, in plaats van eerst andere uitgaven te doen. Spaarcoach Sophie van methezelfdegeld.nl: "Als je door je overzicht weet dat je 200 euro per maand overhoudt, stort dat bedrag dan meteen op je spaarrekening zodra je loon binnenkomt. Normaal sparen mensen wat ze over hebben aan het einde van de maand, maar dat is meestal niet zoveel. Spaar daarom aan het begin."

3. Zet de verwarming lager

Aardgas steeg vorig jaar met maar liefst 350 procent in prijs. Dit lijkt misschien een lastig product om op te besparen, maar het is toch de moeite waard om te proberen, ook al is er inmiddels een prijsplafond. "Ga bij jezelf na: kan die verwarming niet een graad lager staan? Kan ik ook met een dekentje op de bank?", zegt Karin van het Nibud.

4. Carpoolen

Benzine is vaak een hoge kostenpost. Het enige makkelijke advies om die uitgaves te verminderen, is om vaker de fiets te pakken. Moet je elke dag met de auto of brommer naar werk? Kijk dan of je misschien met familie, vrienden of collega's kunt carpoolen.

5. Bewust boodschappen doen

Boodschappen doen is met de huidige prijzen al lang niet leuk meer. Daarom is het belangrijk om bewust door de supermarkt te lopen. Kijk sowieso eerst wat je nog thuis in je voorraadkast of vriezer hebt liggen. Doe vervolgens geen overbodige, impulsieve boodschappen en kijk of je ook een goedkopere optie van een product kunt nemen dan normaal. "Vooral aan het einde van de dag gaan veel producten op de markt weg voor een koopje", aldus Karin. Ze raadt ook aan seizoensproducten te kopen, die zijn goedkoper. "Fruit en groente dat uit het buitenland moet worden ingevlogen, is vaak veel duurder."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

6. Creatief in de keuken

Bewust boodschappen doen wordt makkelijker als je een weekplanning maakt waarin staat wat je die week gaat eten. "En kook voor meerdere dagen", voegt Danitia daaraan toe. "Maak bijvoorbeeld een grote pan soep. Als je geen zin hebt om elke dag hetzelfde te eten, kun je het ook invriezen en later in de week eten." Daarnaast moet je volgens haar creatief zijn. Houd je niet vast aan een recept, maar kook met de dingen die je in huis hebt. Zo kan je paprika prima vervangen voor courgette of wortel.

7. Tweedehands shoppen

Kleding kopen is in de meeste gevallen natuurlijk een luxe en daar kun je dus best kritisch op zijn. Heb je die nieuwe sneakers echt nodig? "Ga voor jezelf na hoeveel uur je voor het bedrag van die sneakers hebt moeten werken, misschien slaap je er dan nog een nachtje over", geeft Danitia als tip. "Je kunt ook kijken of je droomschoenen ergens tweedehands verkrijgbaar zijn." Check daarvoor verkoopapps zoals Vinted.

Karin geeft nog de tip dat je je niet moet laten leiden door gratis verzendkosten. "Soms koop je een broek voor twintig euro, maar dan kom je net te kort voor gratis verzendkosten. Dan lijkt het verleidelijk om er nog een broek bij te kopen, maar ga bij jezelf na of je die wel nodig hebt."

8. Sluit je af voor verleiding

Financieel adviseur Zippora tipt om je uit te schrijven voor nieuwsbrieven van bijvoorbeeld modemerken. "Als je niet weet wat er in de aanbieding is, heb je ook minder de neiging om iets te gaan kopen." Hetzelfde geldt voor het volgen van bepaalde accounts op social media. Wanneer je je afsluit voor die impulsen kom je minder snel in de verleiding om spullen aan te schaffen.

9. Toets je pincode in

Een andere tip van Zippora is om de optie 'contactloos pinnen' voor een tijdje uit te zetten. "Ik denk dat je iets bewuster bezig bent met of je iets wel moet kopen als je vaker je pincode moet intoetsen. Zo geef je je hersenen wat meer tijd. We geven onbewust heel veel geld uit, omdat het zo makkelijk gaat." Ouderwets contant geld pinnen en daarmee betalen kan natuurlijk ook nog.

10. Skip overbodige onzin

Ga nog eens goed door je uitgaven en skip alles dat overbodig is. Zijn er abonnementen waarop je kan besparen? Kun je wat minder vaak een koffie to-go halen? Waren al die bezoekjes aan de Mac echt nodig? "Het lijken kleine bedragen, maar als je het optelt is het toch veel", aldus Karin van Nibud.

11. Extra inkomen fixen

Geld besparen is fijn, maar misschien zijn er ook manieren waarop je extra geld kunt binnenharken. "Een tijdje geleden bleek uit ons onderzoek dat veel mbo'ers geen belastingaangifte doen", zegt Karin. Dat is zonde, want vaak kun je geld terugkrijgen als je een bijbaantje hebt. "Je kunt het ook van een aantal jaar geleden nog invullen en geld terugkrijgen." Check daarnaast bijvoorbeeld of je wel zorgtoeslag hebt aangevraagd (als je daar recht op hebt).

Verder kun je nadenken over een sidehustle. Danitia noemt een paar ideeën: cupcakes verkopen, bijles geven, teksten nakijken, oppassen of schoonmaken. Geen zin in of geen tijd voor? Probeer dan je huishoudelijke spullen, kleding of schoenen te verkopen. Dat kost hoogstens een paar uurtjes en levert je toch weer een extra zakcentje op. "Het gaat om je mindset. Mijn boodschap is: denk in mogelijkheden, niet in obstakels."

12. Maak sparen leuk

Sparen heeft misschien een suf imago, maar je kunt het volgens spaarcoach Sophie zo leuk maken als je wilt. "Er zijn online zoveel challenges te vinden om het sparen leuk te maken. Een daarvan is bijvoorbeeld de 'kaasschaafmethode'. Met deze manier van sparen rond je telkens je saldo op je betaalrekening af op een rond bedrag. Als je bijvoorbeeld een bedrag van 57,45 euro op je rekening hebt staan, zet je 45 cent of 2,45 euro op je spaarrekening. Zelf heb ik een jaarchallenge gedaan, waarbij ik iedere week geld overmaakte. In week 1 was dat 1 euro en in week 52 was dat uiteindelijk 52 euro. Aan het einde van het jaar heb je dan 1378 euro gespaard. Dat is niet mis."

Hulp bij geldzorgen

Kom je er echt niet meer uit met je financiën? Je kunt altijd hulp zoeken. Dat kan het beste bij de gemeente. Speciale hulpteams kunnen jou ondersteunen bij je geldzorgen, het op orde krijgen van je geldzaken of het uitzoeken van welke regelingen je gebruik kunt maken.

Op de website van het NIBUD vind je meer tips en doorverwijzingen. Ook deze pagina's van de Rijksoverheid en Wijzer in geldzaken kunnen je verder helpen.

Week van het Geld

Van 27 t/m 31 maart is het de Week van het Geld, een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. In deze week worden jongeren gestimuleerd om zich bezig te houden met alles dat met geld te maken heeft om zo hun financiële vaardigheden te ontwikkelen. Op 31 maart organiseert FunX in TivoliVredenburg in Utrecht 'Op Je Money', een event waar samen met verschillende influencers en deskundigen zonder schaamte wordt gepraat over geld en verleiding. Meld je daarvoor gratis aan.

Ook bij FunX lees en hoor je de hele week verhalen over de financiële situatie van jongeren. Hier kun je alles teruglezen.

Ster advertentie
Ster advertentie