Money Moves

Caro (20) heeft veel struggles als student: "Ik heb 10 euro op mijn spaarrekening"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Caro (20) heeft veel struggles als student: "Ik heb 10 euro op mijn spaarrekening"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 20-jarige Caro* haar verhaal.

Naam: Caro
Leeftijd: 20
Studie: HBO Accountancy (2e jaar)
Werk: Medewerker teststraat (0-urencontract)
Woonsituatie: Kamer
Netto-inkomen: +/- €900
Studiefinanciering: €1000
Zorgtoeslag:
€107
Nu op betaalrekening:
€14,20
Nu op spaarrekening: €10
Studieschuld: €21.535,94

Vaste lasten

Huur: €400 (alles inclusief)
Scooterverzekering: €34
Collegegeld: €215
Zorgverzekering: €189
Abonnementen Netflix, Spotify, Videoland & Radish:
€30
Telefoonabonnement: €52

Kosten levensonderhoud (per maand)

Boodschappen: +/- €220
Benzine: +/- €40
Shoppen: +/- €100

Hi Caro, tof dat je meedoet aan Money Moves. Vertel, waarom heb jij je aangemeld?
"Ik vind het leuk om een kijkje te krijgen in de financiën van andere mensen. Daardoor raakte ik geïnspireerd om ook een boekje open te doen over mijn situatie als strugglende student. Ik wil mensen, die in een soortgelijke situatie zitten, laten zien dat ze niet alleen zijn."

Je noemt jezelf een strugglende student. Kan je daar meer over vertellen?
"Ik werk sinds november in een coronateststraat. Voor die tijd had ik het ontzettend moeilijk. Ik moest continu nadenken over dingen als: heb ik genoeg geld en wat voor eten kan ik daarmee kopen? Vaak kon ik ook de hele maand geen leuke dingen doen, omdat ik niet genoeg geld had. Op dit moment kan ik fulltime werken en verdien ik meer. Ik moest in deze periode eigenlijk stage lopen, maar ik kon geen stageplek vinden. Daardoor heb ik veel vrije tijd. Maar ik blijf wel steeds denken van: wat als ik straks weer minder kan werken? Dan verdien ik ook weer een stuk minder. Ik ben altijd slecht met geld geweest, maar ik probeer er nu bewuster mee om te gaan door alvast vooruit te plannen wat ik de rest van de maand allemaal nodig heb."

Kan je niet bij familieleden terecht voor financiële steun?
"Het kan wel, maar ik vraag niet graag om hulp. Pas als het écht noodzakelijk is, vraag ik misschien of ik 50 euro kan lenen. Maar dat gebeurt zelden."

Je zegt dat je slecht bent met geld, hoe komt dat volgens jou?
"Ik denk dat het komt doordat niemand mij ooit van jongs af aan over het belang van sparen heeft geleerd. Ook mijn moeder was nooit goed met geld, daardoor heb ik nooit het goede voorbeeld gehad. Dat probeer ik nu helemaal zelf te leren. Dat gaat soms met wat hobbels op de weg, maar het komt wel goed."

Maar je studeert wel Accountancy, dan moet je toch juist goed zijn met financiën?
"Ik ben vooral slecht met mijn eigen financiën en soms wat roekeloos. Dan bestel ik bijvoorbeeld dure sushi, terwijl ik daarna niet meer genoeg geld heb voor de rest van de maand. Maar ik ben wel gewoon goed met cijfers, daarom was de keuze om Accountancy te studeren vrij makkelijk."

Heb je bepaalde stappen ondernomen om beter met je financiën om te gaan?
"Ja, ik heb nu een tweede bankpasje bij een andere bank. Daarop zet ik geld dat ik alleen gebruik voor boodschappen. Daarnaast beluister ik veel podcasts over beleggen**, omdat ik dat wil leren."

Hoe gaat het met je studie?
"Door de coronacrisis ging het niet zo lekker en zat ik niet goed in mijn vel. Ik had bijna het hele jaar alleen maar online les en ik zat continu in mijn eentje in mijn kamer. Daarom besloot ik in januari om naar mijn familie in Curaçao te gaan. Ik ga nu mijn tweede jaar opnieuw doen, maar ik kan wel al wat tentamens van het derde jaar maken."

Wat vind je van je huidige financiële situatie?
"Ik heb ontzettend veel stress. Dat komt ook omdat ik deze week ben opgelicht. Ik was er die dag niet helemaal bij met mijn hoofd, omdat ik een scooterongeluk had. Later kwam iemand thuis om de wc te fixen, die mij uiteindelijk 500 euro liet betalen. Daardoor heb ik nu nog maar 10 euro op mijn spaarrekening heb."

Oh shit, maar waarom moest jij dat bedrag zelf betalen terwijl je huisgenoten hebt?
"Ik deed gisteren het woord, omdat mijn huisgenoten geen Nederlands spreken. Normaal verdelen we alle zes de kosten, maar niemand had verwacht dat het zó duur zou zijn. Dat geld konden ze op dit moment even niet missen, waardoor ik het nu moet voorschieten. Ik voel me ook schuldig om hen geld te vragen, omdat we door mijn fout zijn opgelicht. Het is heel stom, maar ik was er gewoon niet bij met mijn hoofd. Mijn huisbaas gaat nu met het bedrijf bellen en de politie inschakelen. Hopelijk krijgen we het geld terug."

Heb je op dit moment een specifiek spaardoel?
"Ik heb niet een heel groot spaardoel, maar ik heb wel een nieuwe laptop nodig."

Maakt geld gelukkig volgens jou?
"Ik denk dat het vooral voor minder stress zorgt. Je hoeft dan minder na te denken over of je nog genoeg geld overhoudt voor de rest van de maand. In die zin maakt het volgens mij wel gelukkig."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is haar naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

**Let op, beleggen brengt risico’s met zich mee.

Ster advertentie
Ster advertentie