Money Moves

Rania (19): "Na mijn hersentumor besefte ik dat geld uitgeven aan leuke dingen belangrijk is"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Rania (19): "Na mijn hersentumor besefte ik dat geld uitgeven aan leuke dingen belangrijk is"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 19-jarige Rania haar verhaal.

Naam: Rania
Leeftijd: 19
Studie: mavo (bezig met eindexamens)
Werk: Horecamedewerker bij fastfoodketen
Woonsituatie: Thuiswonend
Netto-inkomen: €700 (25 – 30 uur per week)
Andere inkomsten: +/- €60 per maand (verkoop oude kleren)
Nu op betaalrekening: €1488,50
Op spaarrekening: €11.178,70
Schulden:
€0

Vaste lasten

Videoland: €8
Netflix: €8
Sporten: €30
Sparen: €200

Kosten levensonderhoud (per maand)

Uitjes: +/- €300
Shoppen: +/- €75
Terrassen: +/- €150 tot €200

Hi Rania, leuk dat je meedoet aan Money Moves. Waarom heb jij je aangemeld?
"Er heerst naar mijn mening een taboe op praten over wat er op je rekening staat. Maar ik ben van mening dat je het best mag zeggen als je hard werkt voor je geld."

Voor een 19-jarige heb je al een aardige spaarrekening. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
"Mijn vader heeft altijd op zijn geld gezeten en mijn moeder was het tegenovergestelde. Die was shopverslaafd, haha. Mijn vader wilde voorkomen dat ik dat ook zou worden, dus leerde hij me altijd hoe ik zuinig moest zijn. Al rond mijn vijfde ging ik vroeger dan bijvoorbeeld op de rommelmarkt staan om dingen te verkopen. Op die manier leerde ik al geld opzij te zetten en niet meteen uit te geven. Het bedrag op mijn spaarrekening heb ik deels te danken aan mijn ouders, die redelijk hebben gespaard voor mijn studie. Vanaf mijn vijftiende begon ik te werken en zette ik iedere maand 200 euro per maand opzij. Dat doe ik nog steeds. Toen ik achttien werd, stopten mijn ouders ermee, dus nu spaar ik alles zelf."

Veel mensen zijn van mening dat het makkelijker is om te sparen als je thuis woont en weinig vaste lasten hebt. Ben je het daarmee eens?
"Persoonlijk heb ik het nooit moeilijk gevonden, maar ik merk wel dat het niet voor iedereen makkelijk is. Sparen is wel iets dat je moet kunnen, ook als je een wat 'makkelijkere' thuissituatie hebt. Ik merk dat sommige vrienden wat meer stress hebben als het gaat om financiën, dat komt denk ik doordat ze nooit hebben leren sparen zoals ik."

Je geeft veel geld uit aan uitjes. Wat doe je dan het liefst en heeft dat een specifieke reden?
"Ik heb een hersentumor gehad en dat is heel zwaar geweest. Zo zwaar dat ik op een gegeven moment geen zin meer had in het leven. Toen ben ik naar psycholoog gegaan, die mij leerde dat ik hoe dan ook moet genieten van het leven. Op die manier besloot ik om twee keer per maand lekker een hotelletje te pakken en een dagje weg te gaan."

Goed om te horen dat je je leven weer langzaamaan hebt opgepakt, maar wat heftig wat je hebt meegemaakt. Hoe gaat het nu met je?
"De tumor is helemaal verwijderd en ik had gelukkig geen kanker. Wel ben ik halfzijdig verlamd en aan beide ogen halfblind. Mentaal is het soms nog wel moeilijk, maar ik probeer er nu het beste van te maken en voel me niet heel gehandicapt meer. Ik probeer zoveel mogelijk van het leven te genieten en ik ben daarnaast blij dat ik werk heb en naar school kan."

Heb je nog de ambitie om verder te studeren?
"Jazeker. Ik baal er nog steeds wel een beetje van dat ik op mijn 19e nog steeds geen diploma heb, maar ik heb gelukkig een goed gevoel over mijn eindexamens. Mijn motto is: geef nooit op en strijd gewoon voor je doel. Dat gaat met vallen en opstaan, maar blijf ervoor gaan. Hierna wil ik MBO doen en daarna HBO, in de richting van International Event Management. Ik heb er altijd van gehouden om evenementen te organiseren, dat is iets wat mijn moeder vroeg ook altijd deed. Ik hielp dan altijd mee en toen dacht ik: hier wil ik later mijn beroep van maken."

Heel tof! En heb je nog grote spaardoelen voor de toekomst?
"Ik ben aan het sparen voor een huis en mijn doel is om er een te kopen als ik een jaar of 30 ben. Ook zou ik op mijn 22ste een eigen auto willen kopen. Het liefst een Audi, haha."

Maakt geld gelukkig volgens jou?
"Nee, maar het maakt het leven wel heel erg makkelijk. Het maakt je eigenlijk indirect gelukkig, omdat je gelukkig kunt worden van de leuke dingen die je ermee kunt doen."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie