Money Moves

Rowdy (24) verdiept zich in vastgoed: "Het is niet alleen voor de rijken weggelegd"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Rowdy (24) verdiept zich in vastgoed: "Het is niet alleen voor de rijken weggelegd"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 24-jarige Rowdy zijn verhaal.

Naam: Rowdy
Leeftijd: 24
Studie: Technisch specialist personenauto’s (afgerond)
Werk: In de semiconductor industrie (32 uur)
Woonsituatie: Samenwonend in huurhuis
Netto-inkomen: €3923 per maand
Nu op betaalrekening 1: €0,00
Op spaarrekening van betaalrekening 1: €15.210
Nu op betaalrekening 2: €515,15
Overige portefeuilles:

  • DeGiro: €5500
  • Crypto: €500
  • Forex: €1223
  • Fysiek goud: €200
  • Pokémonverzameling: +/- €14.000

Schulden (lening voor auto): €3600
Studieschuld: €2400

Vaste lasten

Huur: €850 (daarvan betaalt Rowdy's vriendin €200)
GWL: €151
Gemeentelijke heffingen: €45
Internet & TV: €78
Woonverzekering: €7
Aansprakelijkheidsverzekering: €7
Rechtsbijstandverzekering: €4
Aflossing schuld lening auto: €195
Leasecontract auto: €354 (daarvan betaalt Rowdy's vriendin €220)
Aflossen studieschuld: €50
Autoverzekering: €160
Zorgverzekering: €140
Wegenbelasting: €126
Vastgoedcoach: €40
Netflix: €14
Spotify: €13
FNV: €18
Telefoonabonnement: €20
Abonnement bij kapper: €21
Extra bankpasje: €2,50
Vast bedrag brandstof: €250
Vast bedrag boodschappen: €350

Kosten levensonderhoud (per maand)

Vrij besteedbaar vermogen: +/- €200

Rowdy's vriendin

Netto-inkomen: +/- €1400 (twee bijbaantjes + studiefinanciering)
Lenzen:
€14
Telefoonabonnement:
€19
Zorgverzekering: €140
Benzine: €100

Hey Rowdy, leuk dat je meedoet aan Money Moves. Waarom heb jij je aangemeld?
"Ik wil vooral mijn motto verspreiden, namelijk: het gaat er niet om hoeveel geld je verdient, maar hoe je ermee omgaat. Ik vind het belangrijk om een goed overzicht te hebben over mijn financiën. Het is iets waar ik anderen ook graag bij help in mijn vrije tijd."

Tof dat je andere mensen helpt met hun financiën. Hoe is dat ontstaan?
"Ik heb het altijd al voor mezelf gedaan, puur om te weten waar ik aan toe ben. Op een dag hielp ik een vriend met zijn financiën en kwamen we erachter dat hij er niet goed voor stond. Hij had geen overzicht en een roekeloos uitgavepatroon. Daarmee heb ik hem geholpen en dat heeft hij weer doorvertelt. Op die manier kwamen steeds meer mensen bij me terecht. Als je je financiën in kaart brengt, krijg je overzicht en dat zorgt weer voor rust."

Nice! Wil je hier meer mee gaan doen?
"Niet per se. Op dit moment ben ik vooral heel actief met vastgoed. Dat doe ik sinds een jaartje. Ik ben bij het bedrijf Actief.nl terechtgekomen dat beginners laat zien hoe je in vastgoed kunt starten met weinig vermogen. Vastgoed is niet alleen voor de rijken weggelegd. Ik heb nu een persoonlijke vastgoedcoach waarmee ik kan sparren over mijn plannen. Dat is fijn, omdat ik altijd bij diegene terechtkan, zodat ik mijn doel niet uit het oog verlies."

Waarom heb je trouwens twee betaalrekeningen?
"
Ik houd bewust 0 euro op betaalrekening 1, voor het geval dat ik 'm ooit kwijtraak. Op die manier kan er geen geld van afgehaald worden. Op die rekening heb ik 15.210 euro aan spaargeld. Betaalrekening 2 gebruiken we eigenlijk nooit. Daar wordt het salaris op gestort en alle vaste lasten mee betaald. Het geld dat daarop overblijft, wordt vervolgens naar betaalrekening 1 overgemaakt."

Je hebt al aardig wat spaargeld op je rekening en je investeert veel. Hoe komt het dat je daar zo bezig mee bent?
"Ik ben opgegroeid met ouders in de schuldsanering, waardoor er per week maar een beperkt budget was om van te leven. Iets wat voor heel veel mensen standaard was, was voor ons een luxe. Daardoor realiseerde ik mezelf op vrij vroege leeftijd dat geld een middel is dat je niet wilt missen voor je levensbehoeftes. Dat is voor mij een drijfveer geweest om nooit meer terug te gaan naar die periode.

Ik hou meer van investeren dan van sparen. Met sparen weet je dat je geld door de inflatie en de rentes van nu minder waard wordt. Ik ben ook een actieve belegger* in de aandelenmarkt. Alles wat ik doe wat betreft aandelen, doe ik puur voor het vastgoed. Zodra ik een bepaald bedrag heb, mijn doel is op dit moment 60.000 euro, verkoop ik alles en stop ik het in vastgoed. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, daarom beleg ik met het geld dat ik kan missen. Dat is heel belangrijk. Veel mensen doen het namelijk vaak met het geld dat ze hebben, in plaats van wat ze overhebben."

En holy shit.. je Pokémonkaartenverzameling is ook niet mis. Hoe ben je daar ingerold?
"Ik heb de groei meegemaakt en kwam er op een gegeven moment achter dat Pokémonkaarten veel waard werden. Toen ben ik op tijd ingestapt. Als belegging koop ik af en toe wat kaarten om mijn collectie te vergroten. In mijn geval gaat het om een grote collectie met kaarten waarvoor ik tussen de 2 euro en 400 euro heb betaald. Ik ga niet meer betalen dan dat. Een kaartje kopen voor 1000 euro gaat al te ver voor mij. In totaal heb ik er 3000 euro aan uitgegeven en de collectie is nu 14.000 euro waard."

Maakt geld gelukkig volgens jou?
"
Nee. Gezondheid, familie en vrienden maken gelukkig. Geld is puur een hulpmiddel. Ik zei altijd tegen me vrienden: ‘Als het leven gratis is, dan hoef ik ook geen geld’. Ik hoef geen hoger salaris dan dat ik nu heb om nog gelukkiger te worden. Financieel vrij zijn, dat is het doel."

Heb je trouwens nog tips wat betreft sparen?
"Zet je spaardoel op papier. Reken het uit en kijk niet naar wat je overhebt, maar naar hoeveel je nodig hebt. Stel: je wilt een rijbewijs van 2000 euro binnen een jaar behalen. Dan deel je dat bedrag door 12 en ga je kijken wat je nodig hebt. Als je tekort komt, kan je twee dingen doen: ervoor zorgen dat je meer inkomen krijgt óf je zorgt ervoor dat je er niet 12, maar 14 maanden over doet. Als je gaat kijken naar wat je overhebt, ga je denken in beperkingen. Dan denk je: ik heb dit budget, dus wat kan ik ermee doen?"

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*Let op, beleggen brengt risico’s met zich mee.

Ster advertentie
Ster advertentie