Money Moves

Sophie heeft nul euro op haar spaarrekening: "Wat dat betreft ben ik ontevreden"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Sophie heeft nul euro op haar spaarrekening: "Wat dat betreft ben ik ontevreden"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 21-jarige Sophie haar verhaal.

Naam: Sophie
Leeftijd:
21
Studie:
Mbo niveau 4 dans
Werk: Freelancer
Woonsituatie: Op kamers in woning gekocht door ouders
Netto-inkomen:
€1500-1900
Zorgtoeslag: €105
Nu op betaalrekening: €300
Nu op spaarrekening: €0
Studieschuld:
€10.000

VASTE LASTEN

Huur (alles inclusief): €0
Zorgverzekering:
Betaald door ouders
Telefoonabonnement: €50
Videoland:
€8

KOSTEN LEVENSONDERHOUD (PER MAAND)

Boodschappen: ±€130
Shoppen:
±€10
Fotografiekosten: ±€10

Hoi Sophie, leuk dat je meedoet aan Money Moves. Waarom heb jij je aangemeld?
"Ik heb een hele aparte financiële situatie, maar eigenlijk ook weer niet. Ik spreek best veel studenten die een studie hebben gedaan of nu een tussenjaar hebben en ook met aparte inkomsten en uitgaves zitten. Het is goed om het bespreekbaar te maken, zodat anderen ook het idee hebben dat ze niet de enige zijn."

Ben jij tevreden met je huidige financiële situatie?
"Ik ben sowieso dankbaar voor het feit dat ik in ieder geval geen huur hoef te betalen en ouders heb waar ik financieel op kan terugvallen. Maar ik moet echt meer gaan sparen, daar ben ik echt slecht in. Dus nee, wat dat betreft ben ik niet tevreden."

Je werkt momenteel als freelancer, wat doe je precies en hoeveel uur per week doe je dat?
"Ik werk bij de coronatest hulplijn en als fotograaf en model. Het verschilt heel erg per week hoeveel ik werk. Als ik een week minder heb gewerkt, dan probeer ik de week daarna weer meer te werken."

Je verdient ongeveer 1500 euro per maand, hebt extreem weinig uitgaven en toch staat er nul euro op je spaarrekening. Hoe komt dat?
"Dit is pas de eerste maand dat ik zoveel kan werken. Ik deed vanaf september een hbo-dansopleiding en daar werkte ik niet naast. Ik ontving toen alleen maar 250 euro aan studiefinanciering en toen lukte het me niet om te sparen. Inmiddels ben ik gestopt met de opleiding en heb ik een tussenjaar genomen om lekker veel te werken en geld te sparen. In september wil ik weer een nieuwe opleiding starten."

Waarom ben je gestopt met de opleiding?
"Ik zag gewoon geen toekomstperspectief meer in de opleiding. Ik dacht: ik ga nu vier jaar dans studeren, dan zit ik vervolgens met een studieschuld en kan ik het waarschijnlijk niet eens terugverdienen."

Welke opleiding wil je dan nu gaan doen?
"Creative Business, want ik wil graag fotografie en videografie doen, maar ook content schrijven en presenteren. Ik ben al een tijdje bezig om me daarin te verdiepen."

Fotografie is natuurlijk een dure hobby, hoeveel geld ben je daar al aan kwijt?
"Ja, je moet wel goede apparatuur hebben. Ik heb geïnvesteerd in één goede digitale camera van 700 euro en ik ben nu ook bezig met het investeren in analoge apparatuur."

Je hebt al aangegeven dat je slecht bent in sparen, hoe komt dat eigenlijk?
"Tijdens mijn studie kwam er dus gewoon heel erg weinig geld binnen. Maar in de vakanties heb ik wel altijd veel gewerkt als zwemdocent. Dan verdiende ik veel geld, maar dat gaf ik ook weer meteen uit. Dan kocht ik een nieuwe lens of kleding voor het dansen."

Wat zijn je plannen en doelen voor de toekomst?

"Heel veel sparen, mijn studieschuld aflossen en om eerlijk betaald te krijgen voor het creatieve werk dat ik lever."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Nee, dat denk ik niet. Het hangt van je eigen mindset af of je gelukkig bent of niet. Natuurlijk is geld essentieel voor je basisbehoeften, maar ik zou me niet per se gelukkig voelen met een miljoen op de bank."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie