Money Moves

Stratenmaker Roy (21) spaarde in korte tijd 30k: "De documentaire van Boef heeft mijn ogen geopend"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Stratenmaker Roy (21) spaarde in korte tijd 30k: "De documentaire van Boef heeft mijn ogen geopend"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 22-jarige Roy zijn verhaal.

Naam: Roy
Leeftijd:
22
Studie:
Tuin & Park mbo niveau 3 (afgerond), Straatmaker bbl mbo niveau 3
Werk: Straatmaker (40 uur p/w)
Woonsituatie: Thuiswonend
Netto-inkomen:
€1830
Nu op betaalrekening:
€330
Nu op spaarrekening: €35.500
Studieschuld:
Geen
Beleggingsportefeuille:
€500

VASTE LASTEN

Zorgverzekering: Betaald door ouders
Autokosten:
€150
Telefoonabonnement:
€14,50
Spotify:
€2,50
Sportabonnement:
Betaald door ouders

KOSTEN LEVENSONDERHOUD (PER MAAND)

Boodschappen: ±€100
Benzine:
±€200
Uitjes:
±€300 (voor corona)
Shoppen:
±€100

Hoi Roy, waarom heb jij je aangemeld voor Money Moves?
"Stratenmakers hebben niet zo'n goed imago, maar ik wil laten zien dat je toch een goed salaris hebt en kunt sparen als je wil."

Hoe bevalt het werken als stratenmaker?
"Ja, ik vind het leuk en ik ben tevreden met mijn salaris. Ik woon nog thuis, dus ik heb weinig vaste lasten. Ik had eerst een lager salaris, maar toen ben ik uitgenodigd door een ander bedrijf om daar te werken voor een beter salaris. In de toekomst wil ik misschien mijn eigen hoveniers- of stratenmakersbedrijf starten."

Je verdient 1830 euro netto, komen daar nog bonussen of toeslagen bij?
"Ik krijg nog kilometervergoeding en vakantiegeld. Overuren worden niet uitbetaald. Als ik langer doorwerk worden die uren in een potje gedaan en als het dan een keer heel de dag regent of het is 35 graden, dan mogen we dat gebruiken om eerder te stoppen."

Ben je blij met hoe je er nu financieel voor staat?
"Ja, het is een redelijk goede situatie. Tot mijn negentiende heb ik wel echt geleefd. Dat was lang leve de lol. Maar daarna ben ik maximaal gaan sparen. Mijn ouders hebben het ook niet zo breed. Daarom wilde ik iets achter de hand hebben en beter voorbereid zijn op de toekomst."

Je zegt dat je ouders het niet zo breed hebben, maar ze betalen wel je zorgverzekering en sportabonnement. Wordt het geen tijd om je eigen rekeningen te betalen?
"Ja het gaat nu wat beter met mijn ouders, maar er waren tijden dat mijn ouders blij waren als de maand weer voorbij was. Mijn ouders hebben voor mijn oudere zus ook altijd alles betaald tot haar 23e, vandaar dat ze dat ook voor mij doen."

Je hebt behoorlijk wat geld op je spaarrekening staan voor iemand van jouw leeftijd. Hoe ben je daaraan gekomen?
"Ik ben echt met niks begonnen. Ik had ook niks van mijn ouders meegekregen ofzo. Maar een paar jaar geleden begon ik langzaam met elke maand honderd euro te sparen, dat werd uiteindelijk duizend euro per maand en inmiddels zet ik bijna mijn hele salaris opzij."

Waarschijnlijk omdat je door corona weinig dingen hebt om geld aan uit te geven?
"Ja, precies. Qua kleding heb ik ook niks nodig. Eerst kocht ik wel eens wat voor als ik op stap ging, maar ja dat gaat nu ook niet meer. En het grootste gedeelte van de tijd heb ik gewoon mijn werkkleding aan, dus ik vind het zonde om dan kleren te gaan kopen."

Maar vroeger was dat dus wel anders?
"Ja, als ik iets zag dan kocht ik het gewoon en als ik op stap was dan maakte het niet uit hoe duur die avond werd. Ik dacht: later komt nog wel."

En nu spaar je gewoon bijna je hele salaris! Waardoor kwam die switch?
"Ik denk toch wel de situatie van mijn ouders. Ze hebben best wel veel pech gehad. Maar de switch kwam ook nadat ik de documentaire van Boef zag. Dat zette me aan het denken."

Waarover?
"Als ik op stap was, gaf ik veel geld uit. Ik dacht dat iedereen mijn vriend was. Maar dat was eigenlijk helemaal niet zo. Dus sindsdien ben ik wel meer aan mezelf gaan denken."

Is Boef dan ook echt een inspiratiebron voor jou?
"Ja, ik denk het wel. Hij had echt niks. Hij is echt bij nul begonnen."

Wat zijn jouw plannen en doelen voor de toekomst?
"Ik wil nu nog even een paar jaar keihard werken. Dan hoop ik in de toekomst een leuke vriendin tegen te komen, een gezin te starten en een fijn leven te hebben. Dat is echt mijn doel. Ik denk dat ik pas gelukkig ben als ik een gezin heb.
"

Huisje, boompje, beestje dus. Is jouw spaargeld daar ook voor bedoeld?
"Ja, honderd procent. Ik wil tussen de 50.000 en 100.000 euro sparen. Maar, als waardering voor al mijn harde werken, wil ik er misschien ooit ook nog wel een mooie auto van kopen."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Nee, absoluut niet. Ik denk dat de kleine dingen in het leven je gelukkiger kunnen maken dan geld. Kijk bijvoorbeeld naar mijn ouders: die gaan lekker bij de buren op de koffie en dan zijn ze net zo gelukkig als iemand die een miljoen op de bank heeft."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie