Money Moves

Alma (25): "Ik spaarde binnen paar maanden genoeg om een huis te kunnen kopen"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Alma (25): "Ik spaarde binnen paar maanden genoeg om een huis te kunnen kopen"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 25-jarige Alma* haar verhaal.

Naam: Alma
Leeftijd: 25
Studie:
Hbo Rechten
Werk:
Behandelfunctionaris overheid
Woonsituatie: Thuiswonend
Netto-inkomen: €2250 (incl. vakantiegeld en eindejaarsuitkering)
Nu op betaalrekening:
€660
Spaarverzekering:
€900
Pensioenrekening: €300
Spaarrekening: €8900
Schulden:
Geen

VASTE LASTEN

Zorgverzekering: €134
Wegenwacht: €7,25
Rechtsbijstandverzekering: €17
Wegenbelasting:
€20
Autoverzekering: €48
Overlijdensrisicoverzekering: €8
Telefoon: €17
Kostgeld: €300

Hoi Alma, leuk dat je je verhaal wil delen in Money Moves. Om te beginnen zie ik dat je als behandelfunctionaris werkt bij de overheid, wat houdt dat in?
"Ik kan er niet te veel over zeggen, maar ik beoordeel de financiële situaties van mensen. Ik ben hier vorig jaar maart mee begonnen en ik heb in september een vast contract gekregen."

Hoe ben je bij deze baan beland?
"Na mijn afstuderen in 2018 ben ik een lange periode gaan reizen. Toen ik weer terug was, zou ik eigenlijk bij de Koninklijke Landmacht in dienst gaan, maar ik kreeg een blessure. Omdat ik al 24 was, wilde ik zo snel mogelijk een andere baan vinden, daarom solliciteerde ik bij het eerste en beste dat ik tegenkwam. Ik was meteen aangenomen. Ik ben daar nu heel blij mee, want het bevalt goed."

Waarom heb jij je aangemeld voor Money Moves?
"Vorig jaar had ik nog geen baan en geen geld op mijn rekening, maar toch heb ik dit jaar een huis kunnen kopen. Ik wil laten zien dat je als alleenstaande vrouw ook een huis kunt kopen."

Gefeliciteerd! Wat voor huis heb je gekocht?
"Een twee-onder-een-kapwoning in Zuid-Limburg van 187.000 euro. Het was meteen het eerste huis waar ik een bod op had uitgebracht. Maar ik heb wel geluk gehad, want ik kende de makelaar via via."

Hoe heb je de financiering rond gekregen?
"Ik had van tevoren ook niet gedacht dat ik alleen een huis zou kunnen kopen, totdat ik mezelf erin ging verdiepen. Ik ben me toen gaan oriënteren bij een hypotheekadviseur en kwam erachter dat je bij gemeentes ook een speciale starterslening kunt aanvragen. Daar heb ik gebruik van gemaakt. Daarnaast moest ik 8500 euro aan eigen geld bij elkaar zien te krijgen. Dat is me gelukt."

Hoe heb je in zo'n korte tijd het geld bij elkaar kunnen krijgen?
"Door corona geef ik nu sowieso weinig geld uit, dus ik hoef alleen mijn vaste lasten te betalen. De rest kan ik sparen. Ook heb ik met mijn ouders afgesproken dat ik geen kostgeld meer hoef te betalen. Dat bedrag kan ik nu gebruiken voor mijn huis. Daarnaast heb ik mijn collectie Funko-poppen - die ik ooit had gekocht als investering - verkocht."

Heb je nog genoeg geld over om een eventuele verbouwing en inboedel te financieren?
"Ik heb altijd al gespaard voor mijn uitzet, dus ik hoef niet veel spullen meer te kopen. Voor de verbouwing ga ik een kleine lening bij een bank afsluiten."

Kon je dat geld niet beter bij je ouders lenen?
"Nee, want ik wil niet van bekenden lenen. Ik houd er niet van om bij iemand in het krijt te staan."

Je hebt drie verschillende spaarrekeningen, je bent dus heel goed bezig met sparen. Hoe komt het dat je dat zo belangrijk vindt?
"Ik vind het belangrijk dat ik een goede toekomst kan hebben. Daarbij wil ik niet afhankelijk zijn van andere mensen. Ik denk dat ik dat ook van huis uit heb meegekregen. Ik zat op het vmbo en mijn ouders wilde maar één studie voor mij betalen. Toen dacht ik: als ik nu goed mijn best doe, kan ik naar havo, want anders moet ik eerst mbo doen en daarna zelf mijn hbo-opleiding betalen. Daardoor ben ik vroeg gaan nadenken over wat ik belangrijk vind in mijn leven."

Ben je altijd al zo verantwoordelijk met je geld omgegaan?
"Nee, want toen ik in 2018 was afgestudeerd, ben ik de wereld rond gaan reizen. Als ik dan geen geld meer had, kwam ik weer terug om met bijbaantjes te sparen en weer verder op reis te gaan. Maar ik heb daar geen spijt van. Ik heb nu op mijn 25e misschien nog maar weinig werkervaring, maar ik heb wel heel wat levenservaring opgedaan."

Wat zijn je plannen en doelen voor de toekomst?
"Ik wil bij de overheid blijven werken, want daar zit ik nu goed. Ik zou wel willen doorstromen, maar ik weet nog niet in welke functie. Zo lang ik onafhankelijk kan blijven, ben ik blij met dit inkomen. Hoe meer ik groei, hoe beter het is, maar ik heb geen doel voor ogen."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Tot op zekere hoogte wel. Als je geen financiële verplichtingen hebt, dan kun je gewoon je leven leiden. Maar ik weet niet of het me gelukkig zou maken als ik alles zou willen kopen wat ik wil. Dan weet je op een gegeven moment ook niet meer wat je moet kopen."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is haar naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie