Money Moves

Rens (22) spaarde al €50.000: "Geef je moeder toegang tot je rekening"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Rens (22) spaarde al €50.000: "Geef je moeder toegang tot je rekening"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 22-jarige Rens zijn verhaal.

Naam: Rens
Leeftijd: 22
Studie:
Zelfstandig Werkend Kok niveau 3 (vier dagen per week stage)
Werk:
twee dagen in de week bij plaatselijk hotel / restaurant
Woonsituatie: Thuiswonend
Netto-inkomen: €1200-1300
Nu op betaalrekening:
€239,95
Spaarrekening:
€52.591
Schulden:
Geen

Vaste lasten

Zorgverzekering: €108,03
Sportschool: €30,40 euro
Spotify: €9,99
Playstation Plus: €8,99
Telefoon: €11

Hi Rens, leuk dat je meedoet aan Money Moves! Vertel, waarom heb je je aangemeld?
"Ik ken veel studenten in mijn omgeving die nog thuiswonend zijn, maar dik in het rood staan. Vaak lenen ze maximaal, maar sparen ze niets. Dat vind ik zonde. Ik ben nu 22 jaar en ga binnen een paar jaar misschien het huis uit. Dan wil ik wel een goede basis hebben. Ondanks de crisis op dit moment, leven we qua economie in een goed land. Ik wil jongeren laten zien dat er veel meer mogelijkheden zijn dan zij denken."

Je bent pas 22, maar vind sparen al heel belangrijk. Hoe komt dat?
"Verantwoordelijk met geld omgaan heb ik van huis uit altijd meegekregen. Ik ben nu nog jong en heb gelukkig nog niet zoveel vaste lasten. Maar als ik straks zelfstandig word, wil ik een mooi huis, een auto of mooie nieuwe kleding. Daar heb ik wel centen voor nodig natuurlijk. Daarom vind ik het persoonlijk fijn om na mijn payday meteen zo'n 80 procent van mijn salaris aan de kant te zetten. Dit bedrag beleg ik dan in verschillende fondsen, wat uiteindelijk rendement oplevert."

Je belegt je spaargeld dus in fondsen. Hoe kwam je op dit idee?
"Toen ik een jaar of vier was, opende mijn moeder een rekening voor mij. Ik kreeg op een gegeven moment een beugel en toen zei ze: 'Als die beugel eruit is, mag je van mij een cadeautje uitzoeken.' Na zes jaar mocht ik uiteindelijk wat uitkiezen, maar wilde ik eigenlijk niks. Ik zei dat ik het in een bedrag wilde hebben. Dat vond ze prima, waarna ze het voor mij is gaan beleggen in verschillende fondsen."

Wanneer kreeg je toegang tot je spaarrekening?
"Pas op mijn twintigste. Tot die tijd kon ik er geen geld van afhalen. Maar ik werkte wel al vanaf mijn veertiende. Een groot deel van het geld dat ik in die jaren verdiende, schreef ik gewoon telkens bij. Dat ging toen om een paar honderd euro. Nu ik wat meer verdien, zit het bijna tegen de 1000 euro per maand aan."

Je hebt inmiddels meer dan 50.000 euro op je spaarrekening, dat is lekker. Het lijkt erop dat dat beleggen nooit fout is gegaan.
"Voor mij is het gelukkig altijd goed gegaan. Je hoeft er niet heel veel kennis voor te hebben. Natuurlijk moet je wel weten wat je doet. Je kunt niet blindelings je geld ergens in pompen. Door het kijken van YouTube-filmpjes kan je al veel leren. Ik doe aan beheerd beleggen, daarmee kijkt de bank eigenlijk wat het beste voor mij is."

En aan hoeveel rendement per jaar moet ik denken?
"Er is sinds medio 2019 wel zeker 7000 tot 8000 euro aan rendement bijgekomen. Voor die tijd, toen mijn moeder nog voor mij belegde, is er ook een flink aantal bijgekomen."


Het lijkt me dat je hiervoor ook wat discipline moet hebben.
"Zeker. Je moet vaak vrij streng zijn voor jezelf en denken van: ik moet dit geld aan de kant zetten. Dan koop je maar geen nieuwe schoenen voor een maand. Dat vergt veel discipline. Om niet in de verleiding te komen, kan je bijvoorbeeld je moeder toegang tot je rekening geven."

Waar geef jij het geld dat je niet spaart graag aan uit?
"Eigenlijk geef ik momenteel niet zo veel uit. Ik doe af en toe wat kleine boodschappen en haal pas nieuwe kleding als ik het écht nodig heb. Wel rook ik drie pakjes sigaretten per week, dus dat telt aardig op."

Heb je bepaalde toekomstdoelen wat betreft sparen?
"Niet per se. Ik ben op dit moment vrijgezel en woon nog thuis. Dat vind ik stiekem wel fijn. Later zou ik misschien een eigen onderneming willen starten en wie weet een bijpassende HBO-opleiding willen volgen. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat ik er later gewoon lekker warmpjes bijzit."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Natuurlijk is het makkelijk om geld te hebben, maar je koopt er geen geluk mee. Zolang ik een buffer heb om mezelf te kunnen redden, ben ik al blij. Rijk zijn betekent voor mij gezond zijn. Ik heb liever gezondheid dan honderdduizenden euro's op de bank."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie