Money Moves

Naomi (24) is een koopjesjager: "Het maakt mij niet uit wat mensen ervan denken"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Naomi (24) is een koopjesjager: "Het maakt mij niet uit wat mensen ervan denken"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 24-jarige Naomi haar verhaal.

Naam: Naomi
Leeftijd: 24
Studie: Creative Business
Werk: Parttime Job coach/ participatiemedewerker voor statushouders en mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt
Woonsituatie: Huurwoning
Netto-inkomen: €1400-€1600
Nu op betaalrekening: €477
Nu op spaarrekening: €27052
Zorgtoeslag: €107
Huurtoeslag:
€214
Schulden: Geen

MAANDELIJKSE VASTE LASTEN

Huur (incl): €585
Zorgverzekering: €126
Telefoonabonnement: €20
Netflix: €10,99
Videoland: €5
NL ziet: €8
Sportabonnement: €19,99
NS-abonnement: €34

Hoi Naomi, je hebt best wel een aardig bedrag al bij elkaar gespaard, hoe heb je dat gedaan?
"Mijn ouders hebben mij op mijn achttiende 6000 euro meegegeven, maar ik heb ook altijd zelf gespaard. Vanaf mijn vijftiende werk ik al en spaar ik de helft van mijn salaris. Vorig jaar verdiende ik ook wel wat meer dan nu, namelijk 2600 euro bruto. Daarnaast ben ik altijd wel zuinig geweest. Ik heb ook nooit vriendinnen gehad die veel geld uitgaven aan dure merkkleding ofzo."

Maar betekent dat dat je er ook veel voor hebt moeten laten?
"Nee, ik heb bijvoorbeeld best veel kleding. En ik heb 40 paar schoenen. Maar als ik iets koop, dan wil ik het ook voor een lange periode houden. Wat mij denk ik heel erg heeft geholpen, is om vooruit te plannen: wat wil ik deze maand doen en hoeveel wil ik eraan uitgeven? Zo weet ik ongeveer hoeveel ik nodig heb om mijn spaardoelen te halen."

Ben je altijd al zo bezig geweest met sparen?
"Ik denk het wel ja. Ik kan me nog herinneren dat ik het met mijn moeder erover had. Waarschijnlijk heb ik die mentaliteit ook van haar, want ze is heel erg risicomijdend. Maar zij zei me: als je kan sparen, spaar dan. Toen ik zestien was heb ik in de zomer dan ook keihard gewerkt, omdat ik een laptop wilde kopen en het geld niet aan mijn ouders wilde vragen. Zo heb ik 700 euro kunnen sparen en dat vond ik zo'n prestatie dat het me altijd is bijgebleven: als je iets wil hebben, moet je ervoor sparen."

Maar niet voor iedereen is het makkelijk: wat als je hoge kosten hebt en weinig inkomen?
"Ja, dan snap ik dat het moeilijk is. Maar als je een kostenplaatje voor jezelf kunt maken, waarin duidelijk wordt hoeveel je eventueel kunt overhouden, dan is dat wel verstandig. Al is het maar tien euro. Het is een mentaliteit die je moet hebben."

Waarom vind jij sparen zo belangrijk?
"Je beschermt jezelf ermee, mochten er onverwachte kosten komen. Daarnaast vind ik het niet fijn om geld van anderen te lenen."

Er zijn ook mensen die zeggen: geld moet rollen, you only live once. Hoe denk jij daarover?
"Ik ken ook iemand die die mentaliteit had, na een tragisch ongeluk van een familielid. Hij vond dat hij zijn geld gewoon moest uitgeven, omdat je leven van de ene dag op de andere kan veranderen. Maar het gevoel dat je geld moet uitgeven komt dan vanuit angst, niet omdat je daar oprecht gelukkig van wordt."

Betekent dat dat jij ook niet gelukkig wordt van geld uitgeven?
"O, jawel. Ik weet dat als ik veel geld ga uitgeven, zoals aan een vakantie, dat ik er volop van ga genieten. Ik spreek dan wel met mezelf van tevoren een bedrag af dat ik eraan wil uitgeven. En je hebt natuurlijk ook nog van die kortingswebsites. Zo kun je tegen een goede prijs hotels en restaurants bezoeken."

Ben jij een koopjesjager?
"Ja, natuurlijk! Heel veel mensen geven dat niet toe, maar sorry hoor als je wil genieten, maar niet te veel geld wil uitgeven dan is het een goede deal. Het maakt mij niet uit wat mensen ervan denken. Aan het einde van de dag zie je op Insta of Snap alleen maar dat je aan het eten bent en niet dat je daar met een kortingsactie bent. Ik denk dat veel mensen dat tegenwoordig sowieso vergeten. Als iemand met een dure auto op Insta staat, dan weet je niet wat het verhaal erachter is. Misschien is die auto wel gehuurd."

Je vertelde trouwens dat je vorig jaar veel meer verdiende, wat is er gebeurd dat je nu in salaris achteruit bent gegaan?
"Ik werd niet gelukkig van dat werk. Het was niet mijn ding. Ik wil daarom ook volgend jaar weer verder gaan studeren. Ik wil een master in de richting van sociologie gaan doen."

Dat is wel compleet anders! Wat wil je uiteindelijk voor werk gaan doen?
"Dat weet ik nog niet. Ik vind het belangrijk dat het mij oprecht gelukkig maakt, dat ik mijn creativiteit kan uiten en dat het iets bijdraagt aan de maatschappij. Ik zie mezelf wel bij een non-profitorganisatie werken. Salaris is niet het belangrijkste, maar ik hoop wel dat ik richting de 2800/2900 bruto kan gaan verdienen."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Kijk: je ziet celebs met veel geld vaak pronken met dure bezittingen, maar dat is een tijdelijk gevoel van euforie. Een auto gaat namelijk niet met je praten als je je down voelt. Dus nee, geluk is niet uit te meten in geld. Maar ik moet ook rationeel blijven en ja, geld maakt wel makkelijker. Je kunt dan wellicht meer dingen bereiken."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie