Money Moves

Mika (28): "Ondanks mijn hoge vaste lasten spaar ik nog steeds veel"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Mika (28): "Ondanks mijn hoge vaste lasten spaar ik nog steeds veel"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 28-jarige Mika zijn verhaal.

Naam: Mika
Leeftijd: 28
Studie: Financial Controlling (Master)
Werk: Financial controller
Woonsituatie: Koophuis
Netto-inkomen: €3050
Secundair inkomen (handelen in cryptocurrency en aandelen & websites bouwen):
variabel
Nu op betaalrekening: €391,60
Nu op spaarrekening: €44.700
Schulden: Geen

Maandelijkse vaste lasten

Hypotheek: €785
GWL + overige verzekeringen voor koophuis:
€150
Vereniging van Eigenaars (VvE): €149
Zorgverzekering: €130
Telefoonabonnement: €10
Netflix: €15
Spotify: €15
Internet & TV: €49
Sportabonnement: €30
Autoverzekering en wegenbelasting: €110
Benzine: €350

Je werkt als financial controller. Wat houdt dat precies in?
"Ik zit eigenlijk een trede hoger dan de 'normale' financiële medewerkers. Zelf doe ik niet zoveel financiële administratie, maar controleer ik juist degenen die de administratie doen. Zo stuur ik bijvoorbeeld aan op eventuele verbeteringen in de cijfers."

Hoe ben je in deze wereld beland?
"Ik heb altijd interesse gehad in geld. Op school was er maar één vak dat ik echt leuk vond, namelijk economie. Toen ik nog op de middelbare school zat, wilde ik eigenlijk communicatie en multimedia design gaan doen. Zodoende belandde ik voor een communicatiestage bij een energieleverancier. Dat bedrijf zocht destijds nog iemand voor de afdeling financiën, waarna ze mij vroegen of me dat leuk leek om te leren. Dat beviel me zo goed dat ik een andere opleiding besloot te gaan doen."

Waarom heb jij je aangemeld voor Money Moves?
"Zelf heb ik veel vaste lasten, maar weet ik desondanks genoeg te sparen. Ik wil anderen laten zien dat je ondanks hoge vaste lasten nog steeds genoeg mogelijkheden hebt om te sparen."

Hoeveel geld spaar je per maand?
"Ik spreek voor mezelf een vast bedrag per maand af om te sparen. Op het moment dat mijn salaris binnenkomt, zet ik meestal 1500 euro op mijn spaarrekening. Daar kom ik dan ook niet meer aan. Meestal houd ik zeker 500 euro per maand over voor mezelf. Ik vind dat ik het daarmee makkelijk moet redden. Mensen in de schuldsanering moeten het vaak met zo'n 50 euro per week doen. Dan moet 500 euro per maand meer dan genoeg zijn. Als ik het niet red, is het mijn eigen schuld en haal ik het niet van mijn spaarrekening."

Je hebt aardig wat geld gespaard, ondanks je hoge vaste lasten. Hoe krijg je dat voor elkaar?
"Ik wil eigenlijk niet dat mijn vaste basislasten gedekt worden door geld uit mijn hoofdinkomen. Dat lukt best goed, omdat ik me, naast mijn baan, met veel andere dingen bezighoud. Zo handel ik al zo'n drie jaar in cryptocurrency en aandelen en bouw ik daarnaast websites voor mensen in mijn vrije tijd. Met het geld dat ik daarmee verdien, dek ik mijn basislasten. Natuurlijk gaan je basislasten met de jaren mee omhoog. Daarom zorg ik er zoveel mogelijk voor dat mijn passieve inkomen gelijk blijft aan die lasten."

Er komt dus vooral een stukje discipline en hard werken bij kijken?
"Absoluut, maar het is ook een stukje bijhouden van wat je daadwerkelijk uitgeeft. Ik merk dat niet veel mensen dat doen."

Hoe doe jij dat dan?
"Zelf screen ik één keer per half jaar mijn vaste lasten. Deze verdeel ik altijd in twee groepen: de ene groep bestaat uit noodzakelijke primaire lasten en de andere groep uit secundaire behoeften, oftewel luxe. Als ik zie dat mijn vaste lasten gestegen zijn, kijk ik waar die stijging zit.
Als het zit in mijn secundaire behoeften, kan ik twee dingen doen: deze lasten wegbezuinigen óf ervoor zorgen dat ik meer ga verdienen om alles weer met elkaar te levelen. Ga uiteraard niet alles wegbezuinigen. Gun jezelf op z'n tijd ook het een en ander, want anders houd je het niet vol. Je moet wel gewoon leven."

Heb je bepaalde toekomstdoelen wat betreft sparen?
"Ik ben op dit moment op zoek naar een inkomen voor op de langere termijn. Daarom ben ik mezelf nu aan het verdiepen in het kopen van mijn eerste beleggingshuis. Dat wil ik dit jaar voor elkaar krijgen. Voor een beleggingshypotheek moet je zo'n 30 procent aan eigen geld investeren. Daarvoor ben ik dus keihard aan het sparen."

Maakt geld volgens jou gelukkig?
"Je wordt er niet gelukkiger van, maar het maakt je leven wel makkelijker. Het is een apart verband. Doordat het je leven makkelijker maakt, word je enerzijds ook gelukkiger, omdat je minder stress hebt om geldzaken. Maar geld maakt je niet per definitie gelukkiger, omdat de dingen die je écht gelukkig maken in het leven niet te koop zijn. Liefde en gezondheid kan je niet kopen en dat zijn wel dingen die je, naar mijn mening, gelukkig maken als mens zijnde."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie