Money Moves

Simeon (25): "Ik wil op elk continent gewoond en gewerkt hebben"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Simeon (25): "Ik wil op elk continent gewoond en gewerkt hebben"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 25-jarige Simeon* zijn verhaal.

Naam: Simeon
Leeftijd:
25
Studie:
International Business (hbo)
Werk: Analist coördinator bij een bank (40 uur)
Woonsituatie: Huurwoning
Netto-inkomen:
€2450
Nu op betaalrekening: €2200
Nu op spaarrekening: €20000
Studieschuld:
€25000

VASTE LASTEN

Huur (alles inclusief): €1000
Zorgverzekering:
€130
Telefoonabonnement 1: €50
Telefoonabonnement 2:
€50
Spotify:
€15
Disney+:
€8
Wegenbelasting: €30
Autoverzekering: €130
Overige verzekeringen:
€50

KOSTEN LEVENSONDERHOUD (PER MAAND)

Boodschappen: ±€150
Benzine:
±€150
Eten bestellen:
±€200
Shoppen:
±€150

Hey Simeon, leuk dat je meedoet aan Money Moves, waarom heb jij je aangemeld?
"Ik heb een paar verhalen op FunX gelezen en ook bij andere websites, maar ik kon mij nooit vinden in een van de situaties."

Waar ligt dat dan aan?
"Ik werk hard en geld moet er zijn, maar ik heb het gevoel dat mensen heel erg met geld bezig zijn en op elke euro letten. Als je zoveel tijd en moeite in geld steekt, dat is het niet waard. Het moet niet ten koste gaan van andere dingen."

Je geeft aan dat je wel regelmatig dit soort artikelen leest, dus dat betekent dat je wel geïnteresseerd bent in geldzaken neem ik aan?
"Ja, dat zeker. Het is een moeilijk onderwerp om te bespreken met vrienden of familie en zo heb je toch een beetje een blik in iemands financiën."

Wist je altijd al dat je bij een bank wilde gaan werken?
"Nee, niet echt eigenlijk. Ik wilde graag werken in de financiële dienstverlening en zo ben ik hier terechtgekomen. Ik werk nu 2-3 jaar in deze sector. Omdat ik nog jong ben, maak ik nog wel eens de afweging of ik nog een switch wil maken."

Wat voor switch wil je dan maken?
"Misschien wil ik voor een overheidsinstelling werken of nog aan een master beginnen. Ik merk dat de topbanen toch wel zijn weggelegd voor mensen die een master hebben gedaan. Naar mijn gevoel heb ik nog niet behaald wat ik wilde behalen. Ik weet dat ik meer kan. Ik ben nog jong en ik kan nog verschillende beslissingen maken en risico's nemen"

Wat is dan in jouw ogen een topbaan?
"Qua functie bedoel ik dan meer een leidinggevende- of managementrol."

Wat houd jouw functie nu in?
"Ik blijf op de hoogte van de dingen die onze klanten doen. Of ze zich aan de regels van de bank houden. Daarin moet je een afweging maken van wie wel of geen klant kan blijven."

Bevalt het?
"Jawel, het werk is uitdagend en leuk. Alleen ik ben begin januari vorig jaar begonnen en sinds maart werk ik thuis. Ik heb niet echt de kans gekregen om me te ontplooien binnen het bedrijf, dat doe je meer als je op kantoor bent. In het begin was ik nog heel erg gemotiveerd, maar nu kom ik een beetje in een sleur. "

En ben je tevreden met je salaris?
"Ik hoop wel dat ik nog groei in mijn salaris, want het leven in Amsterdam is heel duur. Mijn huur alleen al is duizend euro. Maar ik zou nu niet ergens anders willen wonen."

Ondanks het dure leven heb je een mooi bedrag op je spaarrekening staan. Hoe heb je dat bij elkaar gespaard?
"Ik werk al sinds jongs af aan en heb altijd geld opzij gezet. De afgelopen maanden heb ik minder gespaard, omdat ik ben verhuisd."

Tegelijkertijd heb je ook 25k aan studieschuld, baal je daarvan?
"Nee, dat geld heeft bijgedragen aan mijn studie. Ik heb daar ook van kunnen reizen en mijn uitwisseling kunnen doen. Als ik het vergelijk met mensen in mij omgeving vind ik het nog wel meevallen. Zeker omdat ik al sinds mijn 17e uitwonend ben. Ik wil alleen wel in de toekomst een huis kopen, dus ik moet nu even kijken of ik het beter kan aflossen of beter geld kan sparen. Maar ik maak me er nog geen zorgen over, ook omdat de rente heel laag ligt."

Heb je op dit moment een spaardoel?
"Nee, ik zorg dat ik altijd rond de 20.000 euro op mijn rekening heb. Ik gebruik het soms wel eens om te reizen, maar dan vul ik het altijd weer aan."

Spendeerde je - voor corona - veel geld aan reizen?
"Ja, het beste waar je je geld aan uit kunt geven, is een beetje van de wereld te zien, vind ik.'

Wat zijn je doelen voor de toekomst?
"Ik wil wel een leidinggevende functie binnen een organisatie voordat ik dertig ben. En ik wil graag een eigen huis en eventueel ook wel 'boompje, beestje'. Nou... weet je, ik zeg het eigenlijk verkeerd. Ik heb nu in Azië en Afrika gewerkt en wat voor mij een doel is om op elk continent gewerkt en gewoond te hebben. Maar ik wil eerst nog wat ervaring in Nederland opbouwen."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Geld kan je kort gelukkig maken. Als je een dure horloge koopt, dan kun je wel blij zijn. Maar als je dat elke dag zou doen, dan is het ook niet bijzonder meer."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is zijn naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie