Money Moves

Stan heeft verschillende spaarpotjes: "Ik ga van mijn vakantiegeld geen Diorschoenen kopen"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Stan heeft verschillende spaarpotjes: "Ik ga van mijn vakantiegeld geen Diorschoenen kopen"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren en jongvolwassenen wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 21-jarige Stan* zijn verhaal.

Naam: Stan
Leeftijd: 21
Studie: Hbo Rechten
Werk: AML analist bij een bank (40 uur)
Eigen onderneming: Juridisch kantoor (3 uur)
Woonsituatie: Thuiswonend
Totale netto-inkomen: €4.000
Nu op betaalrekening: €900
Nu op spaarrekening: €23.000
Nu op beleggersportefeuille: €5.000**
Studieschuld: €10.000

VASTE LASTEN

Huur kantoor: €200
Zorgverzekering: €150
Streamingdiensten: €25
Telefoonabonnement: €55
Sportabonnement: €25
Goede doelen: €75
Bankrekeningen:
€12

KOSTEN LEVENSONDERHOUD (PER MAAND)

Boodschappen: €400
Kleding: €200
Roken:
€125
Leuke dingen doen: €200
Beleggen: €350

Hey Stan, waarom heb jij je aangemeld voor Money Moves?
"Ik ben nog jong, maar vergeleken met mijn leeftijdsgenoten heb ik mijn geldzaken goed op orde. Ik ben gedisciplineerd met mijn uitgaven en ik denk dat anderen daar misschien wel van kunnen leren."

Heb jij die manier van omgaan met geld vanuit huis meegekregen?
"Ja, van mijn vader. Hij kwam hier als vluchteling en is klein begonnen. Hij moest altijd op zijn geld letten en er slim mee omgaan. Dat heeft hij op mij overgedragen. Inmiddels heeft hij een mooie, goedbetaalde baan."

Zelf werk je ook bij de bank, kun je uitleggen wat je precies doet?
"Ik probeer eigenlijk financiële criminaliteit tegen te gaan. Ik werk op een afdeling die gespecialiseerd is in het onderzoeken van witwasprakijken en terrorismefinanciering."

Bevalt de baan en het salaris?
"Ja, voor mijn leeftijd en voor een 9-tot-5-baan heb ik een mooi startsalaris, maar dit is natuurlijk niet het einddoel."

Wat deed je hiervoor?
"Ik ben een half jaar geleden afgestudeerd en ik heb tijdens mijn studie ook stages en werk gehad in de financiële sector."

Je vertelde al dat je goed bent in het omgaan met geld. Wat is je strategie?
"Ik probeer een balans te vinden tussen sparen en genieten. Ik heb het geluk dat ik naast mijn baan nog meer inkomen heb vanwege mijn eigen onderneming. Stel ik had dat niet, dan zou ik ook een stuk minder geld uitgeven."

Wat voor tips zou jij anderen meegeven als het aankomt op het omgaan met geld?
"Zorg gewoon dat je vanaf het begin een doel hebt. Ik zie jongens die nu bezig zijn met hosselen en een eigen bedrijf hebben dat niet goed loopt, omdat ze geen opstapje hebben. Ik wilde bijvoorbeeld eerst een diploma halen. Daardoor heb ik nu een 9-tot-5-baan waar ik goed mee verdien en heb ik zekerheid. Vanuit daar kan ik verder bouwen."

Hoe pak jij het sparen aan?
"Als mijn salaris is gestort, zet ik mijn vaste lasten apart en de rest gaat naar verschillende spaarrekeningen. Ik heb potjes voor vakanties, leuke dingen, kleding en onvoorziene uitgaven. Zo weet ik precies wat ik aan wat kan besteden. Ik verplaats ook niet iets van het ene potje naar het andere. Het is niet dat ik mijn vakantiegeld opeens ga gebruiken om schoenen van Dior te kopen."

Heb je een spaardoel?
"Ik wil een huis kopen en mijn studieschuld afbetalen."

Hoe kom je aan die studieschuld?
"Mijn vader betaalde mijn studie, maar ik leende geld om mijn bedrijf op te zetten, omdat ik over die lening geen rente hoef te betalen. Die investering betaalt zich nu uit, want met het geld dat ik uit mijn bedrijf haal, kan ik mijn schuld weer afbetalen."

Wil je later fulltime voor je eigen bedrijf werken?
"Nee, ik wil uiteindelijk doen wat ik nu doe bij de bank, maar dan als zzp'er. Dan ligt het uurloon op ongeveer 80 euro. Mijn bedrijf zal altijd een dingetje daarnaast blijven. Uiteindelijk wil ik investeren in vastgoed en dan lekker chillen ergens op een mooi strand. Maar voordat ik daar ben... dat duurt nog wel even, haha."

Ik zie dat je ook elke maand geld geeft aan goede doelen, dat gebeurt denk ik niet vaak bij iemand van jouw leeftijd. Waarom doe je dat?
"Ik ben zelf gelovig en ik vind dat je best een deel mag inleveren als je het goed hebt. Ik vind dat persoonlijk heel belangrijk. Mijn geld gaat vooral naar goede doelen die aanwezig zijn in oorlogsgebieden."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Als je genoeg inkomen hebt en kunt doen wat je wil, levert dat wel minder stress op. Maar geld maakt niet gelukkig. Als je moeder of vader ziek is, dan gaat geld daar geen verandering in brengen."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is zijn naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

**Let op, beleggen en gokken brengt risico’s met zich mee.

Ster advertentie
Ster advertentie