Money Moves

Giovanni (20): "Ik denk dat ik 1000 euro uitgeef aan het festivalseizoen"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Giovanni (20): "Ik denk dat ik 1000 euro uitgeef aan het festivalseizoen"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? In FunX Money Moves doen jongeren een boekje open over hun financiële situatie en deze zomer vertellen ze in speciale Money Moves-festivaledities hoeveel ze spenden op een festival. Hoeveel kosten je drankjes, shop je een nieuwe outfit en schrik je de volgende dag van wat je hebt uitgegeven? In de nieuwste editie sprak FunX met de bezoekers van OH MY! Festival.

Naam: Nicole*
Leeftijd: 24
Werk: Juriste (fulltime)

Wat is ongeveer je budget voor een festival?
"Ik hou daar eerlijk gezegd geen rekening mee. Ik ga vooral naar een festival om te genieten, dus als ik zin heb in een drankje dan koop ik dat gewoon. Ik woon ook nog thuis, dus ik heb nog het geluk dat ik mijn geld kan uitgeven zoals ik dat zelf wil."

Hoeveel geef je ongeveer uit aan eten en drinken op een festival?
"Ik geef denk ik 50 euro aan drankjes uit en daar komt ook nog eten bij, dus al met al denk ik dat ik zo’n 100 euro kwijt ben. Ik vind het wel fijner dat je bij OH MY! met geld betaalt in plaats van met festivalmuntjes. Met muntjes verlies ik soms het overzicht en voelt het alsof ik meer betaal voor een drankje."

Vind je de prijzen hier wel oké ondanks dat je met echt geld betaalt?
"Jawel, hoewel een blikje mixdrank wel 12 euro kost. Ik was hier gisteren ook en ik had zo’n vier drankjes gekocht. Dus dat tikt wel aan."

Trakteer je ook anderen tijdens een festival?
"Ik ben hier vandaag met m’n nichtje en als we zin hebben in een drankje dan betaal ik wel. Later kijken we wel of ze misschien wat terugbetaalt of niet, maar voor de rest ben ik niet echt bezig met wat ik uitgeef aan haar of mezelf."

Ga je naar nog meer festivals deze zomer?
"Dit is mijn allereerste festival ooit. Deze zomer heb ik er wel een paar gepland en ik vind het wel iets leuker dan uitgaan. De sfeer is veel gezelliger en iedereen is lekker aan het genieten."

Ben je speciaal voor dit festival gaan shoppen?
"Ja, ik ben wel gaan shoppen voor een outfit. Ik koop meestal wel nieuwe kleding als ik uitga."

Als je achteraf gaat kijken naar hoeveel je uitgeeft aan een festival, vind je het je geld dan waard?
"Ik vind van wel. We zijn nog jong. Ik ben nu in een fase waarin ik gewoon wil genieten, dat is nu de main priority."

Naam: Giovanni*
Leeftijd: 20
Werk: Profvoetballer (fulltime)

Hoeveel geld geef je uit tijdens een festival?
"Ik drink zelf niet, dus ik geef sowieso wat minder uit. Ik denk ook niet dat je daar heel erg op let als je op een festival bent. Je zit helemaal in de vibe, het is gezellig en je betaalt soms ook voor degenen met wie je die dag op pad bent."

Schrik je achteraf weleens van wat je hebt uitgegeven op een festival?
"Achteraf doet het altijd wel wat meer pijn. De volgende dag wanneer je wakker wordt, kijk je op bankrekening dan schrik je wel even. Als ik het heel bond maak dan geef ik echt 300 euro of meer uit."

Ben je op zoek gegaan naar een outfit voor dit festival?
"Niet per se. Ik had genoeg in de kledingkast, dus ik vond het niet nodig om nieuwe kleding te kopen."

Hoeveel heb je betaald voor je kaartje en vond je het de prijs waard?
"Ik heb honderd euro betaalt voor beide dagen. Als je kijkt naar de artiesten die optreden op OH MY! dan vind ik het mijn geld wel waard."

Zijn er ook andere festivals waar je deze zomer naartoe gaat?
"Ik heb nog een kaartje voor het 777 Festival. Voor de rest heb ik nog niks gepland, maar wie weet. Als het weer een beetje meewerkt dan pak ik misschien nog wel wat meer festivals."

Hoeveel verwacht je tijdens dit festivalseizoen te gaan uitgeven?
"Ik denk sowieso wel rond de 1000 euro. Als je kaartjes, eten en drinken moet kopen en nog moet tanken, ben je wel veel kwijt. Uiteindelijk vind ik het mijn geld wel waard, want je hebt gewoon een gezellige tijd met je vrienden. Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat dan geef je ook veel geld uit."

Wat vind je van de prijzen van het eten en drinken hier?
"Het is wel heel prijzig, maar op zich is dat wel logisch. We zitten nog steeds in coronatijd en ze moeten hier natuurlijk ook geld verdienen. Je moeten het dus wel een beetje accepteren."

Deel je de kosten met je vrienden?
"Jawel. Soms betaal ik weleens de drankjes of iemand anders. Achteraf delen we dan de kosten. Daarnaast splitten we altijd de kosten voor benzine."

Naam: Amy*
Leeftijd: 22
Werk: Freelance marketeer (fulltime)

Wat is ongeveer je budget voor een festival, plan je dat van tevoren?
"Gemiddeld geef ik op een festival 50 euro uit aan eten en drinken. Ik houd ook specifiek 50 euro aan om ervoor te zorgen dat ik niet te veel uitgeef. Ik heb nog niet gezien wat de prijzen hier zijn, maar ik baseer het vooral op mijn ervaringen met vorige festivals."

Wat drink je meestal op een festival?
"Als ik moet rijden dan drink ik maximaal één glaasje alcohol en voor de rest alleen water. Als ik niet achter het stuur zit, drink ik van alles."

Schrik je achteraf weleens van wat je uitgeeft op een festival?
"Niet echt."

Heb je een speciale outfit gekocht voor OH MY! Festival?
"Nee, vandaag dacht ik gewoon: ik hou het een beetje praktisch, sexy en comfortabel."

Hoeveel heb je voor je ticket betaald en vind je het duur?
"Ik en mijn vriendin hebben een groepsticket gekocht voor 60 euro per persoon. Hoe duur het is, is voornamelijk afhankelijk van hoe het hier is. Het mag van mij duurder zijn als je ook betaalt voor een beetje comfort. Ik heb ook wel eens heel veel geld betaald voor een concert, waar je gewoon moest plassen in een dixie-toilet. Het ligt er dus een beetje aan hoe de organisator het budget besteedt."

Ga je nog naar meer festivals en hoeveel denk je daar aan uit te geven?
"Sowieso ga ik nog naar meer festivals. Als ik de prijs van tickets, eten en drinken en benzine bij elkaar optel, verwacht ik zeker wel zo’n 500 euro uit te gaan geven."

Naam: Kevin*
Leeftijd: 20
Werk: Restaurantmedewerker (fulltime)

Wat is ongeveer je budget voor een festival, plan je dat van tevoren?
"Ik geef ongeveer 150 euro uit op een festival. Als het echt aan is, geef ik ongeveer 200 euro uit."

Lukt het je om je aan je budget te houden?
"Jawel. Persoonlijk vind ik dat ook niet zo moeilijk. Meestal drink ik wel in. Dan bespaar je sowieso kosten. De prijzen voor eten en drinken op festivals zijn vaak ook heel hoog. Ik heb nu al 12 euro betaalt voor een mixdrankje. Aan eten geef ik meestal niet zoveel geld uit. Misschien 15 euro ofzo."

Heb je ook een nieuwe outfit uitgezocht voor OH MY!?
"Nee, deze outfit had ik al klaarliggen. Maar normaal gesproken geef ik wel veel geld uit aan een outfit. Maar normaal gesproken geef ik wel veel geld uit aan kleren, ik denk ongeveer 500 euro voor een outfit. Ik wil er natuurlijk wel goed uitzien."

Je hebt vandaag iemand meegenomen naar het festival. Trakteren jullie elkaar?
"Jawel. We wisselen elkaar wel af."

Ben je nog van plan om naar andere festivals te gaan deze zomer?
"Voorlopig heb ik alleen nog 777 Festival op de planning staan."

Hoeveel denk je dat je deze zomer zal uitgeven aan festivals?
"Ongeveer 400 euro denk ik. Ik vind dat het wel waard. Het gaat om de ervaring en de herinneringen die je maakt, die blijven voor altijd."

*In verband met privacy zijn deze namen gefingeerd.

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie