Money Moves

Amer (28) houdt al zijn financiën bij in Excel: "En dan bedoel ik echt letterlijk elke euro"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Amer (28) houdt al zijn financiën bij in Excel: "En dan bedoel ik echt letterlijk elke euro"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren en jongvolwassenen wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 28-jarige Amer* zijn verhaal.

Naam: Amer*
Leeftijd: 28
Studie: Rechten
Werk: CDD-analist (40 uur)
Woonsituatie: Samenwonend in huurwoning
Netto-inkomen: €2672
Nu op betaalrekening: €821
Nu op spaarrekening: €9251
Nu op gezamenlijke spaarrekening:
€1300
Nu op beleggersrekening: €650 + €1900 in crypto's
Studieschuld: €31925

Vaste lasten

Gezamenlijke rekening: Tussen €1350 en €1550
Daarvan wordt betaald:
- Huur: €1383
- Gemeentelijke belasting: €62
- Parkeren: €120
- Zorgverzekering: € 297
- Inboedelverzekering: €19
- Wegenwacht: €13,65
- Tv & internet: €55
- Streamingdiensten: €40
- Sportschool: €40
- Benzine: €170
- Bezoekerspas: €10

Telefoonabonnement: €65
Laptoplease:
€25
Duo: €200

Kosten levensonderhoud (per maand)

Boodschappen: ± €200 - €300
Shoppen: ±€200
Leuke dingen doen: ± €200

Hoi Amer, leuk dat je meedoet aan Money Moves. Waarom heb jij je aangemeld?
"Ik merk dat er maar weinig over geld wordt gepraat en dat vind ik jammer."

Jij werkt als CDD-analist bij een bank, wat houdt dat precies in?
"CDD staat voor Customer Due Diligence. Bij banken gaan er allerlei transacties over en weer en wat wij doen is kijken of alles verloopt via de Wet op het financieel toezicht. Dus we kijken naar risico's als corruptie, witwassen en fraude."

Is dat niet heel wat anders dan waar je voor hebt gestudeerd?
"Ja, als je rechtsgeleerdheid doet, denkt iedereen dat je advocaat wordt en dat was ook de richting die ik op wilde gaan. Ik ben alleen midden in de coronaperiode afgestudeerd en tot twee keer toe stond ik op het punt om een contract te tekenen bij een advocatenkantoor, maar toen ging het op het laatste moment niet door. Ze konden mij vanwege de lockdowns toch niet goed genoeg begeleiden. Ik hoorde toen dat de banken nog veel mensen zochten en ik vind cijfers en financiën wel interessant, dus vandaar dat ik op een baan als CDD-analist heb gesolliciteerd."

Bevalt je huidige baan dan wel?
"Ja, in het begin was ik bezig met kleine projecten, maar nu ben ik echt bezig met grote bedrijven waar miljoenen over en weer worden geboekt. Dat is wel heel gaaf. Maar het is wel de bedoeling om over een paar jaar door te stromen naar bijvoorbeeld de afdeling legal."

Ben je ook tevreden met je salaris?
"Ja, heel erg tevreden. Je kan hier enorm snel doorgroeien. Binnen een jaar heb ik een vast contract en twee promoties gekregen. Ik ben mijn vorige brutosalaris nu netto voorbij gegaan. Daarnaast krijg ik een dertiende maand en een bonus van tien procent, wat neerkomt op een veertiende maand."

Hoe hebben jij en je partner de gezamenlijke rekening georganiseerd?
"We zetten elke maand in eerste instantie 2700 euro op die rekening. Na een week of twee zetten we er dan nog zo'n 400 euro op. Dat doen we om het inzichtelijk te houden. Het is belangrijk om even een moment te nemen en terug te kijken naar de uitgaven."

En qua boodschappen?
"Dat is het enige dat we nog niet echt goed hebben verdeeld. We betalen dat van onze eigen rekening. Het lukt ons om de boodschappenkosten elke maand tussen de 200 en 300 euro te houden. We hebben namelijk een keer 20 makkelijke gerechten die we lekker vinden op papiertjes geschreven en in een pot gedaan. Elke week trekken we nu 5 papiertjes uit het potje en dan weten we wat we die week eten. We weten dan ook meteen welke ingrediënten we moeten inkopen en hoeveel we uitgeven."

Ben jij iemand die zijn geldzaken goed op orde heeft?
"Ja,
alles staat bij mij in Excel. En als ik zeg alles, dan bedoel ik echt letterlijk elke euro die er binnenkomt en uitgaat. Dat is ook mijn tip aan anderen: probeer elke euro bij te houden. Zorg dat je verstand hebt van Excel, dan heb je inzicht in wat je nu hebt, wat je hebt gehad en ook wat je kan hebben. Zo houd ik ook bij wat ik per maand in wil leggen aan beleggingen en wat de winst is die ik per maand wil halen. Daardoor weet ik dat ik over 8 tot 11 jaar aan de ton kan zitten."

Wat wil je met dat geld gaan doen?
"Als ik voldoende kapitaal heb gespaard, wil ik een beleggingsfonds voor innovatieve tech-startups opzetten."

Dat klinkt ambitieus. Heb je ook nog een spaardoel op korte termijn?
"Ja, we zijn aan het kijken voor een hypotheek. We proberen onze spaarrekening zo ver mogelijk omhoog te krikken. Op basis van onze salaris kunnen we best een goede hypotheek krijgen, maar je moet zoveel overbieden. En anders moet je een woning kopen waar je nog veel aan moet verbouwen en daar heb je ook eigen geld voor nodig."


Je hebt natuurlijk ook nog met een studieschuld te maken. Hoe sta je daar tegenover?
"Een studieschuld is de beste schuld die je kan hebben. Ik werkte uiteraard ook naast mijn studie, maar ik heb uiteindelijk de keuze gemaakt dat ik meer van mijn studententijd wilde maken dan alleen werken en studeren. Dus ben ik gaan lenen en met dat geld kon ik mijn vaste lasten betalen, maar ook op vakantie gaan en geld opzij leggen."

Wordt het niet een probleem wanneer je een hypotheek gaat aanvragen?
"Nee, wij hebben het geluk dat we met ons salaris een mooie hypotheek kunnen krijgen. Ook met studieschuld."

Ten slotte wil ik je nog een vraag stellen: denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Geld geeft je toegang tot dingen die je gelukkig kunnen maken. Geld geeft je bijvoorbeeld toegang tot vliegtickets om je familie te zien. Dus het maakt heel veel makkelijker."

*In verband met privacy is zijn naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie