Money Moves

Nora (29): "Best wel erg, maar we geven maandelijks 700 euro uit aan boodschappen"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Nora (29): "Best wel erg, maar we geven maandelijks 700 euro uit aan boodschappen"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren en jongvolwassenen wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 29-jarige Nora* haar verhaal.

Naam: Nora
Leeftijd: 29
Studie: Mbo 4 verpleegkunde & opleiding Academie voor Ambulancezorg.
Werk: Medium-Care Ambulanceverpleegkundige (32 uur)
Woonsituatie: Samenwonend
Netto-inkomen: Tussen €2800 en 3400 (afhankelijk van onregelmatigheidstoeslag)
Nu op betaalrekening: €25
Nu op spaarrekening: €1500
Nu op beleggersrekening: €1500 + €800 in crypto's
Schulden: €0

Vaste lasten

Gezamenlijke rekening: €930
Zorgverzekering: €150
Uitvaartverzekering: €6,50
Telefoonabonnement: €20
Spotify: €10

Kosten levensonderhoud (per maand)

Boodschappen: Tussen €350 en €500
Shoppen: Tussen €150 en €200
Uitgaven kind: Tussen de €150 en €200
Benzine: €200
Leuke dingen doen: Tussen €400 en €500

Hey Nora, waarom heb jij je aangemeld voor Money Moves?
"Ik heb een mbo-diploma en ik wil laten zien dat je niet per se alleen met een hoger diploma meer verdient, het hangt ook af van je werkervaring en of je goed kunt onderhandelen."

Je hebt een bijzondere baan als ambulancemedewerker, hoe ben je in die functie terechtgekomen?
"Ik werk al sinds mijn zestiende in de zorg. Ik kan snel leren, ben ambitieus en wil eigenlijk altijd wel meer. In de zorg kan je veel verschillende kanten op en alles is heel leuk. Ik wist alleen niet wat ik precies wilde doen. Ik heb eerst nog een dialyse-opleiding geprobeerd, dus met mensen met nierproblemen, maar dat was het toch niet. Op een gegeven moment ben ik bij een detacheringsbureau gaan werken en zo kwam ik op verschillende afdelingen te werken. Uiteindelijk heb ik besloten om verder te gaan in de acute zorg en bij de ambulance te werken. Ik heb daarvoor een opleiding aan de Academie voor Ambulancezorg gevolgd, dat werd betaald door mijn werkgever. Ik werk nu bij de medium care, maar ik wil nog doorgroeien naar de spoedambulance."

Wat moet ik me voorstellen bij medium care?
"Vaak zijn het gevallen waarbij de huisarts ons naar iemand stuurt. Het is dan niet levensbedreigend, maar de patiënt moet dan wel naar het ziekenhuis. Dit kan variëren van een chronisch zieke tot een doodzieke patiënt - de spoedambulance doet vaak trauma's, maar wij hebben meestal de ziekere patiënten dan zij. Ook verplaatsen wij patiënten tussen ziekenhuizen, naar een hospice, of verpleeghuis. Mensen die voor een openhartoperatie gaan vervoeren wij 'bewaakt' aan de monitor. Ik heb zelfs weleens samen met de politie een psychiatrische patiënt vervoert die geboeid was tot in de separeer."

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
"Geen dag is hetzelfde. Je weet niet wat voor meldingen je krijgt of wat je ergens aantreft. Omdat je met zijn tweeën op de ambulance werkt, heb je veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Dat vind ik fijn. Daarnaast mag je zelf je diensten inroosteren. Ik probeer elke maand een of twee nachtdienstreeksen te werken en ik vind het ook leuk om veel avonddiensten te werken. Daar krijg ik dan ook weer meer voor betaald."

Als ik kijk naar je vaste lasten, zie ik dat je elke maand 930 euro overmaakt naar de gezamenlijke rekening. Wat wordt daar allemaal van betaald?
"De hypotheek, energierekening, internet en de kinderopvang. Mijn partner en ik leggen naar rato in. Ik betaal iets van 43 procent en mijn man de rest, want hij verdient meer. Op die manier blijft het eerlijk en houden we allebei evenveel over om aan onszelf te besteden."

Hoe zit het met de boodschappen, want die betalen jullie niet van de gezamenlijke rekening?
"Nee, we hebben daar geen afspraken over. Meestal betaal ik het meeste, omdat ik vaak boodschappen doe. Samen zijn we best wel wat kwijt aan boodschappen. We hebben het eens uitgerekend en we zijn elke maand - best wel erg eigenlijk - rond de 700 euro kwijt."

Dat is best veel. Hoe komt dat?
"Ja, het is wel een hoog bedrag. Maar heel eerlijk: ik koop ook niet het goedkoopste."

Dus jij gooit in de supermarkt alles zonder te denken in je wagen en let niet op aanbiedingen?
"Nee inderdaad. De grote boodschappen doe ik wel bij een goedkopere supermarkt, maar voor de luxe dingen ga ik bijvoorbeeld naar de bakker of naar de slager."

Let jij er ook niet meer op nu alles vanwege de inflatie duurder wordt?
"Ja, af en toe moet ook wel een beetje de rem erop, want anders wordt het wel heel erg."

Ben je tevreden met wat er op je spaarrekening staat?
"Het liefst heb ik wat meer, maar ja, wij genieten ook van het leven. En als bijvoorbeeld onze wasmachine stuk is, dan kunnen we dat ook gewoon van ons salaris betalen, dan hoeven we dat niet van onze spaarrekening te doen."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Ja, ik denk van wel. Je kan er je gezondheid niet mee kopen, maar je hebt wel minder zorgen."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is haar naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie