Money Moves

Maila (29) is treinverkeersleider: "Ik verdien met mijn havo-diploma €3200 netto"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Maila (29) is treinverkeersleider: "Ik verdien met mijn havo-diploma €3200 netto"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren en jongvolwassenen wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 29-jarige Maila* haar verhaal.

Naam: Maila
Leeftijd: 29
Studie: havo
Werk: Treinverkeersleider (gemiddeld 36 uur)
Woonsituatie: samenwonend
Netto-inkomen: tussen €3200 en 3400 (afhankelijk van onregelmatigheidstoeslag)
Nu op betaalrekening: €1200
Nu op spaarrekening: €10.000
Schulden: €0

Vaste lasten

Aflossen hypotheek: €1900
GWL: €150
Internet en TV: €50
Zorgverzekering: €150
Autoverzekering: €100
Wegenbelasting: €35
Telefoonabonnement: €55
Netflix: €14
Disney+: €9
Videoland: €9
Discovery+: €4

Kosten levensonderhoud (per maand)

Boodschappen: €300
Shoppen: €200
Benzine: €200
Leuke dingen doen: tussen €300 en €600

Hi Maila, leuk dat je meedoet aan Money Moves. Wat is de reden dat jij je hebt aangemeld?
"Ik heb altijd in de horeca gewerkt. Dat is ontzettend leuk werk, maar je verdient niet heel veel. Een aantal jaar geleden besloot ik uiteindelijk wat dichterbij mijn familie te verhuizen en de horeca ook meteen achter me te laten. Ik ben nu al drie jaar treinverkeersleider en dat verdient goed. Mijn hoogst genoten opleiding is havo en ik wil laten zien dat je niet per se hoog opgeleid hoeft te zijn om een goed inkomen te hebben."

Hoe kwam je ineens op het idee om treinverkeersleider te worden?
"Eerlijk gezegd wist ik niet eens dat deze functie bestond en ik had er ook totaal geen beeld bij. Ik had simpelweg een nieuwe baan nodig en besloot daarom naar vacatures te zoeken in mijn regio. Toen kwam dit ineens tevoorschijn, haha."

Er is een tekort aan treinverkeersleiders, hoe komt dat?
"Ik denk dat het onder meer te maken heeft met de werkdruk. Er is veel verzuim, waardoor andere werknemers vaak gevraagd worden om extra uren te werken. Je voelt je dan eigenlijk verplicht om te komen, omdat de treinen anders niet kunnen rijden. Ook zijn er veel treinverkeersleiders die binnen het bedrijf doorgroeien. Dat is natuurlijk mooi, maar het duurt wel minimaal tien maanden voordat er een nieuwe treinverkeersleider is opgeleid. Dit zorgt voor tijdelijke, maar cruciale tekorten. Ook vallen veel mensen uiteindelijk af tijdens de opleiding, waardoor de uitstroom groter is dan de instroom."

Is die opleiding dan zo moeilijk?
"Je moet onder andere een psychologisch onderzoek ondergaan, omdat er aardig wat werkdruk bij komt kijken. Zo komt het bijvoorbeeld vaak genoeg voor dat een machinist je in paniek opbelt nadat ie een persoon heeft aangereden. Ze testen dus of je kalm kunt blijven tijdens zo'n situatie. Er komt ook nog een medische keuring bij kijken. Daarnaast moet je allerlei testen doen, waarbij onder meer je reactie- en abstract redeneervermogen wordt getest. Bij abstract redeneren krijg je bijvoorbeeld drie figuurtjes te zien, waarna je moeten aangeven wat er op de vierde plek komt. Dat soort dingen. De meeste mensen vallen af na het doen van die testjes. Je moet je daar wel van tevoren in verdiepen, want anders denk je echt van: what the fuck is dit?"

Word je gewoon betaald tijdens het hele opleidingstraject?
"Ja, vanaf het eerste moment word je betaald. Het eerste deel van de opleiding volg je in Utrecht, waar je begint in schaal 4. Daar ligt het salaris tussen de 2600 en 2800 euro bruto, afhankelijk van je opleiding en werkervaring. Als je het eerste deel goed afrondt, ga je voor een vervolgopleiding naar de plek waar je uiteindelijk ook daadwerkelijk gaat werken. Vanaf dat moment ga je dan naar schaal 5. Als je uiteindelijk helemaal klaar bent met het opleidingstraject ga je naar schaal 6, waar ik nu dus inzit."

Ben je blij met je werk?
"Zeker weten. Ik vind het leuk dat ik niet alleen bezig ben met mensen van A naar B te krijgen, maar ook goederen. Het is heel leuk om daar een onderdeel van te zijn en om ervoor te zorgen dat je degene bent die alles veilig laat verlopen op het moment dat er iets gebeurt."

Daarnaast heb ik mede door het salaris mijn schulden kunnen afbetalen. Dat heeft mijn moeder ontzettend trots gemaakt. We hadden het vroeger niet breed, maar ze heeft er altijd voor gezorgd dat ik niets tekort kwam. Het feit dat ze trots op me is, is voor mij goud waard."

Denk je dat geld gelukkig maakt?
"Ik denk van wel. Dat zeg ik omdat ik ook weet hoe het is om met minder geld te leven. Geld haalt heel veel stress en zorgen weg. Natuurlijk zijn er uiteindelijk belangrijkere dingen dan geld, maar geld zorgt er wel voor dat je jouw leven kunt leven zoals je dat zou willen."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is haar naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie