Close-up

Gyor (29): "Met Pride Radio wil ik bijdragen aan meer queer representatie in de muziek"

foto: Konrad Sachadel
  1. Newschevron right
  2. Gyor (29): "Met Pride Radio wil ik bijdragen aan meer queer representatie in de muziek"

"Twee jaar geleden schreef ik een gedicht over mijn coming-out en dat ik graag had gewild dat iemand me had verteld dat ik goed genoeg was. De naam van het gedicht, 'You are perfect as you are', liet ik bedrukken op een t-shirt dat ik wilde dragen tijdens Pride. Ik deelde een foto van het t-shirt op sociale media en kreeg veel positieve reacties. Mensen lieten me weten dat zij ook zo'n t-shirt wilden.

In diezelfde periode zag ik dat de non-profitorganisatie LGBT Asylum Support een fundraiser was gestart voor een transgender vluchteling die asiel zocht in Nederland. Ik besloot meer t-shirts te bedrukken, die te verkopen en de opbrengst te doneren aan deze fundraiser. Verschillende media pakten het op en binnen vijf dagen had ik honderd shirts verkocht. Een jaar later besloot ik SOBKOLT op te richten: een activistisch lifestyle-brand die producten maakt met gemarginaliseerde gemeenschappen. Denk aan t-shirts en sokken, maar ook kettingen. Een deel van de opbrengst wordt altijd gedoneerd aan een goed doel.

In datzelfde jaar brak de coronapandemie uit en ging Pride in Nederland voor het eerst niet door. Voor veel queer artiesten in Nederland is Pride een belangrijk moment, aangezien ze in die periode het vaakst worden geboekt. Ik wilde iets doen om deze artiesten te supporten in deze zware tijd, aangezien zij veel inkomsten misliepen. Ik riep via sociale media op om muziek van queer artiesten met mij te delen, die ik vervolgens via een online platform presenteerde in een soort YouTube-playlist.

Zo ontstond Pride Radio: een muziekplatform dat niet wordt gedomineerd door platenmaatschappijen, sponsors of streams. Maar ook een muziekplatform vrij van de seksualisering van artiesten, vrouwenhaat en toxische mannelijkheid. Wat begon als een tijdelijk project is nu uitgegroeid tot een online radiostation dat zich richt op queer representatie. Tegenwoordig organiseren we ook events en workshops.

Als design activist en creatief ondernemer vind ik het belangrijk om te werken met bedrijven die iets willen doen met anti-racisme, feminisme, queerness en klimaatverandering. Nu ik met grote merken mag werken en ik daardoor meer bereik heb, wil ik daar ook gebruik van maken. Iedereen heeft een purpose in life: een reden waarom je uit bed komt en wat je drijft. Voor mij is dat altijd geweest om mensen te activeren om liever voor elkaar te zijn en de wereld een mooiere plek te maken.

Veel mensen denken dat ze niets kunnen bijdragen omdat ze bijvoorbeeld op een school werken, in een ziekenhuis of achter de kassa, maar activisme en awareness creëren kan overal en op elke manier. Ik zou zeggen: begin bij iets wat je leuk vind en waar je in gelooft. Je hoeft geen uitgestippeld plan te hebben."

- Gyor (29)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie