Close-up

Lana (26): "Ik wil een brug vormen tussen de Koerdische en Nederlandse cultuur"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Lana (26): "Ik wil een brug vormen tussen de Koerdische en Nederlandse cultuur"

"Ik ben geboren en getogen in Amsterdam, maar mijn roots liggen in Zuid-Koerdistan. Die biculturele ervaring voelt als een enorme rijkdom voor mij. Ik groeide op met het besef dat er verschillende manieren zijn om naar de wereld te kijken en met het leven om te gaan.

Tegelijkertijd brengt het opgroeien tussen twee culturen ook struggles met zich mee en daar kon ik in mijn directe omgeving niet altijd over praten. Ik miste bijvoorbeeld de nodige representatie van vrouwen uit de MENA-regio, dat is het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Daardoor heb ik me als kind vaak alleen gevoeld.

In de afgelopen jaren begon ik hierover te praten met twee vriendinnen. Shara heeft ook een Koerdische achtergrond en Aynur komt uit Azerbeidzjan. We spraken regelmatig over alles wat te maken heeft met een biculturele ervaring: de verschillende perspectieven, de culturele verschillen, maar ook de eenzaamheid die ontstaat vanwege het gebrek aan rolmodellen.

Tijdens onze gesprekken bedachten we allerlei ideeën om iets aan die eenzaamheid te doen. Ik voelde bijvoorbeeld de drang om een brug te vormen tussen de Koerdische en de Nederlandse cultuur. In mijn ervaring vullen die twee elkaar aan. Zo kan ik uit beide culturen iets halen wat bij mij past.

Shara, Aynur en ik wilden mensen met vergelijkbare ervaringen en gevoelens bij elkaar brengen en daarom besloten we BEITNA op te richten: een platform om ideeën uit te wisselen over sociale, politieke en culturele onderwerpen binnen onze gemeenschappen. We richten ons vooral op mensen met roots in de MENA-regio, maar onze community is open voor iedereen. BEITNA betekent 'ons huis' in het Arabisch. We willen dan ook dat iedereen zich welkom voelt, ook als je geen MENA-achtergrond hebt.

Op onze Instagrampagina geven we aandacht aan de representatie die we zelf hebben gemist in de media. Denk aan artiesten zoals Numidia, maar ook een lijstje van boeken met Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse invloeden. Daarnaast organiseren we offline evenementen. Zo mochten we twee paneldiscussies organiseren in het Van Gogh Museum tijdens Museumnacht. Tijdens dat soort events maken we onderwerpen als biculturaliteit en mental health bespreekbaar, maar praten we ook over activisme. Daarnaast werken we graag samen met Yallah! Yallah!: een collectief voor Arabische popcultuur in Nederland en België. Zij organiseren clubnachten met muziek uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar houden zich ook bezig met andere maatschappelijke initiatieven.

Wanneer je opgroeit in Nederland krijg je te maken met verschillende perspectieven. Met BEITNA willen we niet doen alsof er maar één juist perspectief is, maar duidelijk maken dat er verschillende manieren zijn om naar de wereld te kijken. Ik hoop dat we vooral dialoog kunnen bieden op gebieden waar nog niet veel dialoog is. Denk aan hoe het is om tussen twee culturen op te groeien, wat er in de Nederlandse maatschappij speelt, maar ook hoe we de vrouwenbeweging in Iran kunnen steunen."

- Lana (26)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie