Close-up

Chanel (19): "Jongeren moeten openlijk kunnen praten over hun trauma's"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Chanel (19): "Jongeren moeten openlijk kunnen praten over hun trauma's"

"Op tienjarige leeftijd kreeg ik helaas te maken met seksueel misbruik. Omdat ik het aan niemand durfde te vertellen, probeerde ik de herinnering eraan zoveel mogelijk te onderdrukken. Op een gegeven moment kon ik dat niet meer aan, waardoor ik drie jaar geleden in een depressie belandde. Daar heb ik het heel moeilijk mee gehad. Omdat ik het belangrijk vind om minder gewicht te leggen op onderwerpen die als taboe beschouwd worden, ben ik de podcast Glowcha begonnen. Op die manier wil ik een safe space creëren voor meiden die hetzelfde als ik hebben meegemaakt of meiden die het om andere redenen mentaal moeilijk hebben. Daarbij hoeft het niet per se te maken te hebben met seksueel misbruik, maar bijvoorbeeld ook met andere heftige dingen.

Met behulp van EMDR-sessies bij een psycholoog heb ik mijn depressie kunnen verhelpen. Het is een vorm van therapie die bedoeld is voor mensen die iets traumatisch hebben meegemaakt, denk bijvoorbeeld aan seksueel misbruik of oorlog. Een EMDR-sessie is eigenlijk een soort herbeleving van die traumatische ervaring. Trauma's zijn vaak ervaringen die constant blijven rondspoken in je hoofd, maar het doel van die EMDR-sessies is om ervoor te zorgen dat je trauma's niet steeds terug blijven komen.

Ik vind het belangrijk om dit soort onderwerpen in mijn podcast terug te laten komen, omdat ik vind dat jongeren openlijk moeten kunnen praten over hun trauma's. Ook heerst er vaak een taboe op zware onderwerpen zoals seksueel misbruik, wat eigenlijk niet nodig is. Het zijn dingen die helaas voorkomen en hoewel het moeilijk en pijnlijk is voor slachtoffers om zich daarover uit te laten, is het toch van belang dat je erover praat.

Ik wil jongeren vooral helpen met praten over seksueel misbruik door er zelf ook open over te zijn en wat luchtiger om te gaan met dit onderwerp. Dat klinkt wellicht een beetje raar, maar wat ik daarmee wil bereiken is dat het minder zwaar wordt om erover te praten. Op die manier voelen mensen zich wellicht vrijer om hun ervaringen te delen met hun naasten en hoeven ze zich minder te schamen.

Wat ik aan mezelf merkte is dat ik me heel erg schaamde, omdat ik dacht dat ik als het ware buiten de groep zou vallen. Maar nu realiseer ik me dat het iets is waar ik niets aan kan doen. Iedereen heeft wel eens iets moeilijks meegemaakt en dat is oké. Je moet het vooral leren accepteren en onderdeel maken van jouw verhaal."

- Chanell (19)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie