Close-up

Thijs (24): "Ik hoop dit jaar opnieuw te verrassen op de Paralympische Spelen"

  1. Newschevron right
  2. Thijs (24): "Ik hoop dit jaar opnieuw te verrassen op de Paralympische Spelen"

"Het verplaatsen van de Spelen vanwege corona kwam mij eigenlijk nog niet zo slecht uit. Als het toen was doorgegaan, had ik het niveau waarschijnlijk niet gehaald. Ik ging in 2019 naar het WK, maar daar ging het zo slecht dat ik me niet in één keer kwalificeerde. Toen de zwembaden vervolgens dicht waren, heb ik volgens een strak schema vier uur per dag op andere manieren getraind. Dat jaar van corona heeft me wel goed gedaan. Daarna dacht ik: ik moet bij de Spelen zijn. Maar je moet echt je plekje zien te bemachtigen, want er zijn meer zwemmers dan plekken.

Dit worden mijn tweede Paralympische Spelen en het is echt heel leuk om weer gekwalificeerd te zijn. Het was echt mijn doel. Als zwemmer doe ik mee op de onderdelen 100 meter rug, 100 meter vrije slag en de estafette. M'n sterkste onderdeel is de 100 meter vrije slag, maar de concurrentie is dit keer wel groter dan de vorige keer, dus ik weet niet hoe groot de kans op een medaille is.

Dat ik meedoe aan de Paralympische in plaats van de Olympische Spelen komt door mijn handicap. Ik heb CP (cerebrale parese), wat inhoudt dat mijn hersenen beschadigd zijn. Ik heb geloof ik drie gaten in mijn hersenen, dat is al zo sinds mijn geboorte. Zwemmen doe ik al sinds 2010. Nu train ik zo'n twintig uur per week in het water. Daarnaast doe ik ook nog drie dagen per week krachttraining en tussendoor slaap ik veel.

Ik moet nog wel even wachten, want ik ben pas aan het einde van de Spelen aan de beurt, in september. Ze beginnen op 24 augustus en dan ben ik tweeënhalve week in Tokio. Vanwege corona mag je niemand meenemen, we gaan alleen met het team. Dat vind ik wel jammer. Ze verzinnen er wel wat op, maar toch denk ik: zo'n leeg stadion is eigenlijk maar niks. Daarnaast moet je als je race voorbij is, binnen 48 uur weg uit Tokio. Je mag dus niet blijven hangen tot je teamgenoten hebben gezwommen.

Na Tokio ben ik nog niet klaar. Dan gaan we weer door voor het EK en WK. In totaal wil ik vier keer meedoen aan de Paralympische Spelen, dat is m'n doel. Tot nu toe is het mooiste moment uit mijn carrière de Spelen in Rio. Toen haalde ik 'opeens' een zilveren medaille. Ik stond toen eigenlijk vijfde op de ranglijst, maar werd tweede. Dat had niemand zien aankomen. Ik had het zelf wel voor ogen, dus het is heel bijzonder dat dat toen is gelukt. Ik hoop dat ik dit jaar opnieuw kan verrassen, maar dan misschien wel met een gouden medaille."

- Zwemmer Thijs (24)

Close-Up: Olympische Strijders

In deze serie van Close-Up zetten we verschillende jonge topsporters in de spotlight die Nederland zullen vertegenwoordigen op de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio.

Benieuwd naar de andere verhalen? Je vindt hier alle portretten terug.

Ster advertentie
Ster advertentie