Close-up

Nour (17): "Dat je uit een achterstandswijk komt, betekent niet dat je dom bent"

  1. Newschevron right
  2. Nour (17): "Dat je uit een achterstandswijk komt, betekent niet dat je dom bent"

"Toen ik op het gymnasium zat kreeg ik vaker nare opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd van medestudenten zoals: 'Hoe kan jij slim zijn als je uit Kanaleneiland komt?'. Ook kreeg ik weleens verbaasde reacties van leraren als mijn moeder bijvoorbeeld was langsgegaan voor een oudergesprek. 'Oh, ze spreekt gewoon Nederlands', zeiden ze dan.

Destijds wist ik niet zo goed hoe ik erop moest reageren en lachte ik het vaak weg. Er werden heel vaak stereotyperende dingen gezegd over Marokkanen, die gezien werden als 'grapje'. Vaak dacht ik: volgens mij meen je gewoon wat je zegt. Uiteindelijk ben ik van school geswitcht en zit ik nu in 4 vwo. Pas toen ik naar een andere school ging, besefte ik hoe ontzettend fout het was wat medestudenten tegen me zeiden.

Slim zijn heeft niets te maken met je afkomst of de plek waar je woont. Dat heel veel mensen nog steeds zo denken, is niet oké. Daarom wilde ik daar verandering in brengen. Door mijn ervaringen kreeg ik dan ook het idee om kinderen uit achterstandswijken te gaan helpen door middel van huiswerkbegeleiding. Dat doe ik al zo'n anderhalf jaar en sinds januari heb ik mijn eigen bedrijf. Nu geef ik zo'n zes dagen per week met heel veel plezier huiswerkbegeleiding, ook in de weekenden.

Ook kinderen die ik huiswerkbegeleiding geef, lopen tegen soortgelijke problemen aan die ik heb meegemaakt. Zo heb ik al eens meegemaakt dat sommige kinderen hun Cito-toets voor een tweede keer moesten maken, omdat hun uitslag hoog was. Eigenlijk zegt een docent: 'Ik geloof niet dat jij zo slim bent'. Daar komt het letterlijk op neer. Dat terwijl het kinderen zijn die maandenlang naar huiswerkbegeleiding gaan en Cito-training krijgen. Dan is het toch hartstikke normaal dat ze een groei doormaken?

Het mooiste aan mijn werk vind ik dat ik een deel van het leerproces van een kind mag zijn. Het is geweldig om van kinderen te horen dat ze blij zijn, omdat ze merken dat hun niveau hoger wordt. Daar zijn ze ontzettend dankbaar voor en dat is mooi om mee te maken. De belangrijkste lessen die ik hen wil meegeven, is dat ze zichzelf moeten blijven en niet moeten veranderen voor een ander. Met leergierigheid kom je ook heel ver in het leven.

Door mijn werk heb ik deze week een Young Impact Award in de categorie 'Gelijke Kansen' gewonnen. De twee andere genomineerden hebben ook geweldige dingen gedaan en verdienden het net zo goed. Het was een mooie ervaring en ik heb een geldbedrag van 2500 euro gewonnen. Dat wil ik sowieso gaan investeren in mijn onderneming door het aanschaffen van materialen en benodigdheden voor mijn lessen.

In de toekomst hoop ik mijn huiswerkschool nog verder uit te breiden. Ik wil me naast school ook op de mentale gezondheid van de kinderen gaan richten, door hen bijvoorbeeld therapie aan te bieden over hoe ze met hun gevoelens om kunnen gaan. Door corona heb ik gemerkt dat de mentale gezondheid van veel kinderen achteruit is gegaan. Ik vind dat het belangrijk is om daarover te praten, daarom hoop ik die droom te verwezenlijken."

- Nour (17)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie