Close-up

Shaya (24): ''Met mijn bloeddonatie wil ik andere mensenlevens redden''

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Shaya (24): ''Met mijn bloeddonatie wil ik andere mensenlevens redden''

''In het eerste studiejaar van het hbo kwam ik voor het eerst in aanraking met de term 'bloeddonor' door een klasgenoot van Portugese afkomst die zelf bloed doneerde. Hij merkte dat er in zijn cultuur nauwelijks over bloeddonorschap werd gesproken. Hij wilde daarom graag anderen hierover informeren. Dit deed mijn klasgenoot door regelmatig berichten te posten op zijn Facebookpagina met de hashtag #ikgeefbloed.

Op een dag besloot ik hem persoonlijk te benaderen op school. Zijn ervaring met bloeddonatie inspireerde mij zo erg dat ik besloot om me er in te verdiepen. Tijdens mijn zoektocht kwam ik op allerlei heftige verhalen terecht. Het verhaal dat me tot op de dag van vandaag is bijgebleven, is dat van een 10-jarige jongen die een auto-ongeluk had gehad en dat niet had overleefd als hij geen bloed van iemand had gekregen. Tijdens het lezen van dat verhaal werd ik zo geraakt dat ik geen seconde meer twijfelde: op mijn achttiende melde ik mij aan als bloeddonor.

Toen ik me aanmeldde bleek ik nog niet geschikt te zijn om meteen bloed te geven. Ik slikte namelijk antibiotica en mijn lichaamsgewicht was te licht. Omdat ik niet aan alle eisen voldeed, heb ik ongeveer vier jaar lang moeten wachten tot ik werd opgeroepen. Uiteindelijk was het zo ver: ik mocht op 23-jarige leeftijd voor het eerst bloed doneren.

De dagen voor de donatie wilde ik al mijn zorgen en vragen met mensen in mijn omgeving bespreken. Maar ik stuitte direct op een probleem: het is in sommige culturen niet echt gebruikelijk om erover te praten. Zo vertelde ik een vriend over mijn bloeddonorschap en toen zei hij op een grappige wijze: 'Nou dat je dat doet zeg. Als ik dat had gedaan dan had mijn moeder mij gelijk een tik gegeven.' Bij veel ouders is het onderwerp vaak onbekend terrein, vandaar dat ze bloeddonatie al gauw bestempelen als 'apart'. Gelukkig reageerde mijn ouders niet op die manier. Ik heb altijd van mijn moeder geleerd: wees een goed mens en doe goede dingen. Bloed doneren vond ze daar goed bij aansluiten, dus steunde ze mij daar volledig in.

Toch heeft niet iedereen geluk met zulke ‘moderne ouders’ waar ze gemakkelijk over allerlei onderwerpen kunnen praten. Ik merk zeker dat er in mijn cultuur nog steeds een generatie is die een ouderwetse gedachtegang heeft. Ze weten vaak niet wat bloeddonorschap inhoud, omdat ze zich er niet in hebben verdiept. Ook kan het zijn dat ze zich er niet in willen verdiepen. Doordat bloed doneren in sommige culturen nauwelijks wordt besproken, is er een gebrek aan niet-westerse bloeddonors. Zo heb ik zelf bloedgroep B: een bloedgroep die slechts 6,7 procent van de Nederlandse bevolking heeft. Vaak zijn dit vooral Zuid-Aziatische mensen.

Om de bewustwording groter te maken besloot ik mijn eerste ervaring met bloeddonatie te vloggen. Ik merkte vanaf het begin dat er best weinig persoonlijke ervaringen op het internet stonden. Toen dacht ik weet je wat: ik vind het ook spannend, maar ik wil graag anderen een kijkje geven achter de schermen.

Aan anderen die worden tegengehouden door onwetende ouders of familieleden wil ik graag meegeven om ze juist te onderwijzen op het gebied van bloeddonorschap. Ook al is ‘anders’ bij zulke culturen vaak ‘doe maar niet’, is erover communiceren het beste en het effectiefste dat je kunt doen. Zoek verhalen op over mensen, waarbij het bloed van anderen hun levens hebben gered. Deel deze verhalen met je ouders en keep spreading the awareness!''

- Shaya (24)

Wereld Bloeddonordag

Sinds 2004 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie 14 juni omgedoopt tot Wereld Bloeddonordag. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van vrijwillig en onbetaald bloeddonorschap. De bloed- en plasmadonors worden bedankt voor het redden van duizenden menselevens. Deze mensen worden extra in het zonnetje gezet door diverse georganiseerde activiteiten. Natuurlijk staan de mensen die het bloed ontvangen ook centraal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie