Close-up

Djuna (21): "Ik werd jarenlang gepest, maar ben er veel sterker uitgekomen"

  1. Newschevron right
  2. Djuna (21): "Ik werd jarenlang gepest, maar ben er veel sterker uitgekomen"

"Mensen zijn altijd verbaasd als ik vertel dat ik ben gepest, maar ik ben heel lang met buikpijn naar school gegaan en had het gevoel dat ik nergens bij hoorde. Ik heb heel lang verzwegen dat het slecht met me ging. Ik had het er ook niet over met m'n ouders, totdat m'n moeder op een gegeven moment boos werd. Ze dwong me om te vertellen wat er aan de hand was. Toen heb ik alles verteld.

Door de drie à vier jaar aan pesterijen heb ik een angst ontwikkeld. Ik durfde een tijdje nergens in m'n eentje naartoe. Zo was ik bijvoorbeeld bang dat iedereen in de supermarkt naar me keek en zou zien dat ik niet sterk in m'n schoenen stond. Ik dacht heel erg na over wat andere mensen van me dachten en was bang dat ze me zwak vonden. M'n moeder vond dat ik naar de dokter moest om erover te praten zodat ik hulp kreeg. Ik heb toen een tijdje elke week met een kinderpsycholoog gepraat. Die heeft me wel een eind op weg geholpen.

Inmiddels ben ik er veel sterker uitgekomen. Ik ben nu veel meer bezig met wat ik zelf aan iets heb, in plaats van constant anderen een plezier te doen. Zo'n twee jaar geleden heb ik mijn hele pestverhaal gedeeld in een YouTube-video. Toen ik merkte dat het serieuzer werd met m'n Instagramkanaal en dat meiden tegen me op begonnen te kijken, moest ik steeds vaker uitleggen dat ik gepest ben. Meiden die onzeker waren vroegen dan hoe ik zover was gekomen. Ik dacht: ik ga het voor eens en voor altijd uitleggen.

Op die video reageerden heel veel meiden die aangaven er veel steun en kracht uit te halen. Eens in de zoveel tijd verwijs ik nog naar die video en ik krijg er nog steeds veel reacties op. Ik heb ook persoonlijke berichtjes gehad van meiden die hetzelfde meemaken, met wie ik vervolgens nog een tijdje contact heb gehouden. Ik vind het fijn dat ik zo iets voor anderen kan betekenen.

Toen ik werd gepest, deed ik mezelf anders voor op Instagram. Op school was ik een heel onzeker meisje, maar dat zagen veel van m'n volgers niet. Ik vond het fijn dat ze me op Instagram wel als sterk persoon zagen. Als je ziet hoe hard het platform nu is gegroeid, snap ik honderd procent dat die misleiding nu nog veel erger is. Je ziet totaal geen realistisch beeld, want je deelt alleen de dingen die je mooi en leuk vindt. Soms mis ik bij mezelf nog steeds nog weleens een stukje realiteit. Dat je laat zien dat het even minder goed gaat.

Als je ooit iemand hebt gepest, is het echt niet erg om er later op terug te komen en te bedenken dat je misschien wel verkeerde keuzes hebt gemaakt. Ik wil dat diegene beseft: ik ben niet goed geweest in het verleden. Ik weet dat er bepaalde meiden zijn die me ontwijken en me niet aan durven te kijken, omdat ze zich bewust zijn van wat ze hebben gedaan. Maar ik verwijt niemand iets. Iedereen was een stuk jonger en iedereen maakt fouten. Ik ben zelf ook niet altijd goed geweest. Ik ben er heel nuchter onder. Het heeft me uiteindelijk veel kracht gegeven en ik ben er een stuk wijzer van geworden.

Voor iedereen die gepest wordt: praat er met iemand over. Ik heb dat heel lang niet gedaan, waardoor ik er echt aan onderdoor ben gegaan. Ik heb een angst ontwikkeld en dat had niet gehoeven. Ook al schaam je je ervoor - dat deed ik ook -, zoek iemand om mee te praten. Misschien iemand die niet te dichtbij staat, bijvoorbeeld op school. En onthoud: er is altijd wel iets waarmee je gepest kan worden. Het ligt nooit aan jezelf."

- Djuna (21)

Week tegen Pesten

Vandaag is de laatste dag van de Week tegen Pesten. Daarin staat het aanpakken van pesten centraal. Het motto van dit jaar is Samen aan zet. Kinderen en jongeren kunnen zich samen met hun klas, school of sportteam opgeven om samen te werken aan een veiligere omgeving.

CLOSE UP

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie