Close-up

Yvonne (26): "Door plasma te doneren kan ik heel veel betekenen voor anderen"

foto: Yvonne
  1. Newschevron right
  2. Yvonne (26): "Door plasma te doneren kan ik heel veel betekenen voor anderen"

"Ik heb een aantal jaar bloed gedoneerd, maar op een gegeven moment ging dat helaas niet meer zo lekker. Ik begon ermee, omdat ik zoiets had van: 'Wat heb ik te verliezen?' Jarenlang ging dat goed, maar op een gegeven moment begon ik me telkens tijdens het doneren een beetje licht in mijn hoofd te voelen en begon ik sterretjes te zien. Uiteindelijk bleek het allemaal een beetje te veel te zijn voor me.

Niet lang daarna ontdekte ik dat je ook bloedplasma kunt doneren. Ik had in eerste instantie verwacht dat dat ook moeizaam zou verlopen, maar dat bleek voor mij een betere optie te zijn, omdat je de zuurstof in je bloed weer terugkrijgt. Dat had ik nodig, waardoor ik de overstap heb gemaakt naar plasmadonatie.

Wat een plasmadonatie anders maakt dan een bloeddonatie is eigenlijk dat je rode bloedcellen uit het bloed worden gescheiden tijdens het doneren. Je rode bloedcellen krijg je via een apparaat weer terug in je lichaam, terwijl het plasma, wat in principe de eiwitten zijn in het bloed, in een zakje terechtkomt.

Of je nu bloed of plasma doneert, het is eigenlijk allemaal wel goed om te doen. Plasma is voornamelijk goed voor de medicatie die mensen heel hard nodig hebben. Mensen met brandwonden krijgen bijvoorbeeld een transfusie met plasma, maar het is ook nodig in andere gevallen, zoals bij bevallingen waarbij mensen veel bloed verliezen.

Het proces van plasmadonatie is daarnaast precies hetzelfde als dat van een bloeddonatie. Je wordt alleen aangesloten op een heel ander apparaat. Je krijgt een prik op dezelfde plek als wanneer je bloed doneert. Het duurt ongeveer een half uur om plasma te doneren en je kunt op het schermpje van het apparaat gewoon bijhouden hoever je al bent. Het is supergaaf om het hele proces te zien en tussendoor wordt je op je wenken bediend met lekker eten en drinken, dus dat is wel fijn.

Bij het doneren van bloed moet je over het algemeen nog even herstellen, maar bij het doneren van plasma hoef je nergens rekening mee te houden, dus dat bleek toch idealer te zijn. Na je donatie kun je gewoon weer de deur uitwandelen en lekker je eigen ding gaan doen. Daarnaast kun je zoveel betekenen voor de mensen die dit nodig hebben. Daarom help ik graag mensen die vragen hebben over plasmadonaties of erover twijfelen om zelf te gaan doneren."

- Yvonne (26)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie