Close-up

Rik (29): "Ik liet alles achter om in Australië te gaan werken en reizen"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Rik (29): "Ik liet alles achter om in Australië te gaan werken en reizen"

"Ik heb de hbo-opleiding Logistiek Management afgerond en heb vervolgens vier jaar lang als inkoper gewerkt bij een groothandel. Ik deed dit met veel plezier en was klaar voor de volgende stap in mijn carrière, maar door een ongelukkige samenloop van omstandigheden werd het niet wat ik ervan gehoopt had. Toen ik terugkeerde naar mijn oude functie, kwam ik steeds meer in een sleur terecht en verloor ik langzamerhand het plezier in mijn werk.

Gelijktijdig liep mijn relatie na acht jaar stuk en dit had veel impact op mij. De reisdrang die ik altijd al had werd steeds groter. Ik had eerder al acht maanden lang door Azië gereisd en wist dat de wereld me nog zoveel te bieden had. Alles bij elkaar opgeteld, voelde dit als het ideale moment om een nieuw avontuur aan te gaan.

Ik had veel goede verhalen gehoord van mensen die in Australië gewerkt en gereisd hadden. Een goede vriend van me had er zelf ook gewerkt en droeg mij aan bij zijn voormalige werkgever. Ik kreeg tijdens het tweede Zoom-gesprek al te horen dat ik was aangenomen. Het ging ineens heel snel allemaal.

Het duurde nog twee maanden voordat ik zou vertrekken en in die periode heb ik zoveel mogelijk tijd doorgebracht met mijn familie en vrienden. Het was voor mij namelijk een periode met gemengde gevoelens. Aan de ene kant was ik superblij en had ik er veel zin in, maar tegelijkertijd was het heel lastig: ik besefte dat ik mijn vrienden en familie tijd lange tijd zou gaan missen. Zo zou ik bijvoorbeeld de dochter van mijn broertje niet kunnen zien opgroeien en zou ik haar eerste woorden missen.

Ik organiseerde een dag voordat ik vertrok een afscheidsfeest en nodigde mijn beste vrienden en familie uit. Dat was een hele emotionele avond. Op zulke momenten besef je pas echt hoeveel je om ze geeft. Voordat ik het echt doorhad, stond ik op het vliegveld en was iedereen me aan het uitzwaaien. Op dat moment realiseerde ik me dat ik er helemaal alleen voor stond. Ik vond het superspannend: ik liet alles achter en wist niet wat me te wachten stond.

Ik herinnerde mezelf eraan dat deze spanning precies de reden was waarom ik het avontuur aan wilde gaan: ik wilde uit mijn comfortzone stappen en wist dat ik daar als persoon van zou groeien.

Inmiddels ben ik zes maanden in Australië en kan ik oprecht zeggen dat het mijn beste keuze ooit was om hier naartoe te gaan. Voor mijn werk rij ik het hele land door om data te verzamelen. Ik rij in een speciale auto met camera's en lasers die de kwaliteit van de wegen in kaart brengt. Het is een ideale baan om op veel bijzondere en mooie plekken te komen. Soms denk ik terug aan de tijd dat ik in Nederland futloos voor mijn computerscherm zat, terwijl ik hier door prachtige natuurlandschappen rijd en kangoeroes zie springen langs de weg.

Op dit moment doen we een project aan de kust. Als onze werkdag erop zit, rijden we met alle collega's naar het strand om een duik te nemen. Het is heerlijk. En dan vliegen we volgende week naar het eiland Tasmania. Daar hebben we een project van twee weken. Het is een droombaan en droomleven. Ik kom op de mooiste plekken en alles wordt ook nog eens voor me geregeld.

De enige kosten die ik heb, zijn voor boodschappen. De overige kosten worden allemaal gedekt door mijn werkgever. Dat betekent dat ik heel goed kan sparen. Ik verdien veel meer dan in Nederland en heb veel minder kosten. Het is bizar hoeveel geld ik aan het stacken ben en daarnaast heb ik het echt naar mijn zin. Het is een win-winsituatie.

Komende zomer zal in het teken staan van het weerzien met vrienden en familie. Ik heb veel contact met ze via FaceTime en Snapchat, maar kan niet wachten om ze weer in het echt te zien. Daarnaast wil ik een aantal maanden in Azië reizen met het geld dat ik hier verdiend heb.

Voordat ik vertrok, wist ik niet hoelang ik weg wilde blijven. Maar nu ben ik er zeker van dat ik nog lang niet terug wil gaan en mijn visum met nog minimaal een jaar wil laten verlengen. Gelukkig valt dat te regelen met het werk dat ik doe.

Het afgelopen jaar was zeker niet makkelijk, maar ik ben trots op mezelf dat ik deze stap heb durven maken. Vooral door fouten te maken, mezelf in oncomfortabele situaties te brengen en tegenslagen te overwinnen, ben ik gegroeid als persoon. Mijn leven is in een jaar tijd zo erg veranderd. Ik had nooit durven dromen dat ik dit leven nu zou leiden. Het is de beste keuze die ik ooit gemaakt heb."

- Rik (29)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie