Close-up

Ryvali (25): "Wanneer ik later succesvol ben als artiest, wil ik andere vrouwen helpen"

foto: P.O.V. Shots
  1. Newschevron right
  2. Ryvali (25): "Wanneer ik later succesvol ben als artiest, wil ik andere vrouwen helpen"

"Onafhankelijkheid was een belangrijk onderdeel van mijn opvoeding. Zo moest ik als kind altijd alleen naar school gaan, zelfs wanneer het regende. Niet omdat mijn ouders geen zin hadden om me te brengen, maar omdat ze het belangrijk vonden dat ik leerde om voor mezelf te zorgen. Ook als ik me versliep en te laat was voor de les, moest ik dat zelf oplossen. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik, ook nu ik ouder ben, alles zelf wil en kan regelen.

Muziek maken en performen heb ik altijd al leuk gevonden. Als kind speelde ik de saz, dat is een soort Turkse gitaar. Ik volgde ook theater-, zang- en danslessen. Vanaf de brugklas begon ik mijn eigen liedjes te schrijven en te zingen, maar ik was toen niet zelfverzekerd genoeg om dat met de wereld te delen. Nu ik iets ouder ben, wil ik het graag maken als independent artiest.

Ik heb altijd fijn gewoond bij mijn ouders in Zuid-Limburg, maar ik realiseerde me dat ik pas echt kon leren wat onafhankelijkheid is, als ik op mezelf zou gaan wonen. Daarnaast wilde ik succesvol worden met mijn muziek, maar de meeste happenings in de Nederlandse muziekscene zitten toch echt hier in 'het noorden'. Daarom besloot ik naar Amsterdam te verhuizen. Ik zit nu op een kamertje van zes vierkante meter, maar dat heb ik ervoor over. Ik geloof dat je een beetje moet struggelen voordat je iets kan bereiken.

Ik wil graag veel geld verdienen. Niet omdat ik allerlei dure merkkleding wil kopen, maar voor persoonlijke doelen die ik wil behalen. Mijn allergrootste doel is om mijn ouders financieel te kunnen onderhouden. Mijn vader werkt nog dagelijks in de bouw, terwijl dat lichamelijk best zwaar voor hem is. Hij heeft er destijds natuurlijk zelf voor gekozen om dit werk te doen, maar toch vind ik het zielig. Daarom wil ik graag voor hem en mijn moeder kunnen zorgen, zodat hij niet meer hoeft te werken.

Een ander doel is om iets te kunnen betekenen voor vrouwen in Turkije die te maken hebben gehad met huiselijk geweld. Ik wil opvanghuizen voor ze bouwen, waar ze niet alleen een veilig onderkomen krijgen, maar ook een opleiding. Daarvoor wil ik professionals inhuren, die de vrouwen leren ondernemen. Zo kunnen de vrouwen leren op hun eigen benen te staan en hoeven ze niet afhankelijk te zijn van een man.

Om dat te bereiken, moet ik het ver schoppen met mijn muziek. Ik schrijf mijn eigen nummers, laat ze produceren en breng ze independent uit. Om dat te kunnen bekostigen, werk ik overdag als recruiter en in de avonduren en weekenden in de horeca. Ik ben vaak moe en kan niet veel leuke dingen doen, maar dat heb ik ervoor over.

In mijn nummers zul je drie verschillende talen horen: Nederlands, Engels en Turks. Ik vind het leuk om muziek in allerlei verschillende stijlen te schrijven. Ik heb al eens samengewerkt met producer Fraasie en heb opgetreden op een festival waar ik op dezelfde line-up stond als Ronnie Flex en Jack $hirak.

Hoewel ik me eerst vooral op de Nederlandse markt focuste, heb ik nu besloten om het publiek in Turkije aan te spreken. Een van mijn Turkse tracks staat al op het YouTube account van NetD, dat is een groot muziekpublicatieplatform waar mijn videoclip tussen die van grote Turkse artiesten staat. Ik hoop ook groot te worden in Turkije, zodat ik alle doelen die ik voor ogen heb kan behalen."

- Ryvali (25)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie