STER Advertentie
STER Advertentie

Wereldwijde klimaatstaking: ook grote protestmars in Den Haag

Wereldwijde klimaatstaking: ook grote protestmars in Den Haag
ANP

Vrijdag 27 september 2019 - 12:23 uur

|

Door:

Milou

Over heel de wereld zijn er vandaag protestacties voor een beter klimaatbeleid. Vooral jongeren gaan de straat op om de politiek ervan te overtuigen dat er betere maatregelen nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Ook in Nederland wordt gestaakt: om 13:00 begint er een protestmars in het centrum van Den Haag. Sommige scholen, maatschappelijke organisaties en bedrijven sluiten vandaag daarom hun deuren. 

Staking

De klimaatstaking in Den Haag, georganiseerd door vijf milieu-actiegroepen, wordt naast klimaatactivisten ook gesteund door verschillende organisaties, politieke partijen en honderden klimaatonderzoekers. Dat het een 'staking' heet, wil trouwens niet zeggen dat je zomaar werk kan skippen. Dat mag namelijk alleen als je staakt voor betere arbeidsvoorwaarden. 

Om deze Instagram foto te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klimaattop

De stakingen begonnen vanmorgen in Nieuw-Zeeland en eindigen uiteindelijk in de Canadese stad Montreal. Daar zal de jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg een toespraak houden. Zij sprak eerder deze week ook op de klimaattop van de Verenigde Naties in New York. Regeringsleiders kwamen daar samen om nieuwe klimaatdoelen te bespreken. Greta gaf daar een emotionele speech waarin ze weer eens heel duidelijk haar woede en zorgen uitte over het huidige klimaatbeleid:

"We staan aan het begin van uitsterven en het enige waar jullie over kunnen praten, zijn geld en sprookjes van eeuwige economische groei. Hoe durven jullie! We zullen het jullie nooit vergeven!" 

Lees ook: Klimaatactiviste Greta Thunberg (16) geeft wereldleiders op hun donder

Populair op FunX.nl

  • Mounir (18) werd op straat gezet door familie omdat hij homo is

  • Reizigers uit Marokko kunnen Nederland niet in vanaf donderdag

  • Mia Khalifa veilt 'beruchte' bril om geboorteland Libanon te steunen

  • Ophef: Trolls-pop maakt 'seksueel geluid' bij indrukken 'vagina-knop'

  • Nomineer nu je favoriete artiesten voor de FunX Music Awards!

  • EOTB-Yasmine deelt heftige beelden na zware mishandeling