FunX Den Haag

Youssef start 'You Choose'-campagne tegen zinloos geweld: ''Er zijn alleen maar verliezers''

foto: YouChoose
  1. Newschevron right
  2. Youssef start 'You Choose'-campagne tegen zinloos geweld: ''Er zijn alleen maar verliezers''

Nog steeds vinden er te veel steekincidenten plaats onder jongeren en volgens FunX-presentator Youssef is het hoog tijd dat dit probleem wordt opgelost. Daarom lanceert hij vandaag in samenwerking met Gemeente Den Haag de You Choose-campagne. Ze willen aan de hand van deze campagne jongeren oproepen om niet mee te doen aan zinloos geweld. Hij vertelt er meer over in Start met Fernando.

Youssef vertelt waarom hij zich verplicht voelt om zich in te zetten voor de campagne.

Stijging mes-en steekincidenten

Eind vorig jaar werd bekend dat jongeren tussen de 12 en 17 jaar steeds vaker betrokken zijn bij mes- en steekincidenten. De toename ten opzichte van voorgaande jaren is enorm. In 2020 waren er namelijk 1904 minderjarige verdachten van geweldsmisdrijven; een stijging van 17 procent ten opzichte van 2019. De daders van moord- en doodslagzaken of pogingen daartoe steeg met bijna vijftig procent naar 199 verdachten. ''Vandaar zo'n campagne om bewustwording te creëren bij de jongeren'', aldus onderwijswethouder Bredemeijer tegen het AD.

Driedelige serie

Youssef levert een bijdrage aan de campagne met een driedelige serie. In deze serie gaat hij op onderzoek uit in de straten van Den Haag. Hij probeert daar antwoord te vinden op de vraag: ''Waarom dragen jongeren steeds meer steekwapens en waar komt dit vandaan?'' Om dit te beantwoorden gaat hij in gesprek met een jongerenwerker die een steekincident van dichtbij heeft gezien. Daarnaast wordt er gesproken met Dellie, de winnaar van FunX-talent, om erachter te komen in hoeverre de muziekcultuur met dit probleem te maken heeft.

Maar de aflevering dat Youssef het meest is bijgebleven, is het gesprek met een 15-jarige jongen die zelf betrokken is geweest bij een steekincident. ''Het begon als een heel klein onschuldig ruzietje online over wie de stoerste was. Uiteindelijk liep dat uit de hand en werd hij in elkaar geslagen door een groep van 10 man. Er kwamen ook messen tevoorschijn, maar gelukkig greep een buurvrouw op tijd in'', aldus Youssef.

Morele verplichting

Youssef wil graag een bijdrage leveren aan deze campagne, omdat hij zich moreel verplicht voelt om met zijn bereik iets tegen het probleem te doen. ''Ik wil ze bewustmaken van het feit dat er twee keuzes zijn. Of je wilt indruk maken op je vrienden door een mes te dragen. Of je wilt gerespecteerd worden door iets positiefs te doen, zoals het showen van je skills.'' De slogan van de campagne luidt dan ook #showskillsnotknives.

Quote

Voor mij voelt het als een morele verplichting om mijn bereik hiervoor te gebruiken en me hierover uit te spreken.

Youssef

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Boodschap

Youssef heeft naar aanleiding van deze samenwerking een ding geleerd: ''Er zijn alleen maar verliezers in dit soort verhalen - zowel de slachtoffers als de daders. En als je een echte winnaar wilt zijn als jong persoon dan moet je je focussen op je skills, talent en passie. Dat gaat er uiteindelijk voor zorgen dat je uit een slechte omgeving blijft en je je alleen maar in een positieve zin verder gaat ontwikkelen.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Benieuwd naar alle afleveringen van de serie? Check ze hier.

Stop geweld

Je hoort het steeds vaker in het nieuws: gewelddadige incidenten, mishandeling en wapenbezit onder jongeren. Dat geweld nooit de oplossing is, hoeven we je niet te vertellen. Maar wat is dan wél de oplossing? En waar komt dat onveilige gevoel en de drang om wapens te dragen vandaan? Lees hier alle verhalen over wapenbezit en zinloos geweld.

Ster advertentie
Ster advertentie