Up 2 Date

Zware geweldsdelicten onder jongeren blijven stijgen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Zware geweldsdelicten onder jongeren blijven stijgen

Zware geweldsdelicten onder jongeren blijven volgens het Openbare Ministerie (OM) toenemen. Het is het tweede jaar op rij dat er een stijging wordt genoteerd en de verdachten zijn ook vaker minderjarig.

Amsterdam grootste stijging

Vooral in Amsterdam is het aantal geweldsmisdrijven onder jongeren flink toegenomen. In de hoofdstad werden vorig jaar 2,5 keer zoveel jongeren verdacht van een ernstig geweldsdelict of poging daartoe dan een jaar eerder. Het aantal minderjarige verdachten van moord- en doodslag, of pogingen daartoe, steeg met de helft. In totaal werden er 83 jongeren in Amsterdam opgepakt voor een ernstig geweldsdelict.

Quote

De stereotype klap op het schoolplein is echt wel vervangen door ernstigere vormen"

Gerrit van der Brug - baas van het OM

"Afglijden vanwege het grote geld"

Het opvallende aan de stijging is het feit dat het aantal tieners dat in aanraking komt met justitie juist al jaren afneemt. Een duidelijke verklaring voor de stijging in zware geweldsdelicten kan Gerrit van der Brug, baas van het OM, niet geven. Wel zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal een aantal zaken waar te nemen in de samenleving. "Zo zien we dat de jeugd die in aanraking komt met ondermijnende vormen van criminaliteit de neiging heeft om af te glijden vanwege het grote geld. Dan wordt geweld zeker niet geschuwd." Ook ziet hij een verandering in de manier waarop confrontaties op straat worden opgelost. "De stereotype klap op het schoolplein is echt wel vervangen door ernstigere vormen."

De cijfers

In 2020 waren er 1904 minderjarige verdachten van geweldsmisdrijven; een stijging van 17 procent ten opzichte van 2019. Het aantal minderjarigen verdacht van van moord- en doodslagzaken of pogingen daartoe steeg met bijna vijftig procent naar 199 verdachten.

Ster advertentie
Ster advertentie