Up 2 Date

Jongeren rookten meer jointjes en gebruikten minder xtc tijdens eerste lockdown

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Jongeren rookten meer jointjes en gebruikten minder xtc tijdens eerste lockdown

Ben jij meer of minder drugs gaan gebruiken tijdens corona? Dat wilde het Trimbos-instituut graag weten voor hun onderzoek. Wat blijkt? Jongeren staken tijdens de eerste lockdown vaker een jointje op dan voorheen en het gebruik van partydrugs nam af of bleef gelijk.

Verveling en stress

Het Trimbos-instituut deed onderzoek onder 4000 jongeren tussen de 16 en 35 jaar en vroeg hen wat voor middelen ze tijdens de eerste lockdown (van maart tot juni) gebruikten en in welke mate ze dat deden. Hieruit bleek dat veel jongeren meer zijn gaan blowen tijdens de pandemie dan daarvoor. Dit deden ze uit verveling, stress of vanwege mentale problemen. Ook namen cannabis gerelateerde ziekenhuismeldingen toe.

Minder XTC

Jongeren gebruikten in die periode onder andere minder xtc, minder lachgas en minder alcohol dan in dezelfde periode in 2019. Daar is een logische verklaring voor: er waren in 2020 geen festivals en feestjes. Hoofd drugsmonitoring Margriet van Laar verwacht dan ook een rebound als die weer zijn toegestaan: "Jongeren snakken naar feesten, en voor velen hoort xtc daar bij", laat ze weten aan de NOS.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie