Up 2 Date

Coronawerkloosheid raakt vooral jongeren: sinds crisis 36.000 meer zonder werk

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Coronawerkloosheid raakt vooral jongeren: sinds crisis 36.000 meer zonder werk

De coronacrisis heeft al veel mensen hun baan gekost en uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat vooral jongeren van 15 tot 25 jaar de dupe zijn. In het laatste kwartaal van 2020 waren 36.000 meer jongeren werkloos en op zoek naar een baan dan in diezelfde periode het jaar ervoor.

Eerste golf

De eerste coronagolf raakte jongeren het hardst. Zo nam het aantal werkende jongeren in het tweede kwartaal van 2020 met 117.000 af. Terwijl de arbeidsdeelname, het percentage werkenden van een groep, bij jongeren sinds 2016 steeds toeneem, daalde die in het begin van 2020 van 65,9 procent naar 60,3 procent. Bij oudere leeftijdsgroepen bleef dit gelijk of daalde het maar heel licht.

Vooral obers en koks

Vooral flexwerkers zijn door de crisis zonder werk komen te zitten. Het zijn vaak jongeren die in zo'n dienstverband werken, bijvoorbeeld in de horeca. Die sector werd het hardst geraakt: vooral obers, barmedewerkers en koks raakten hun baantje kwijt. Het aantal vakkenvullers, schoonmakers en callcentermedewerkers nam juist toe. Aan het einde van 2020 hadden zo'n 60.000 minder jongeren een flexcontract dan in het jaar ervoor.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie