Up 2 Date

Horeca ziet omzet ongekend hard verdampen door coronamaatregelen

foto: Shutterstock | Dejan Dundjerski
  1. Newschevron right
  2. Horeca ziet omzet ongekend hard verdampen door coronamaatregelen

Door de coronacrisis is de omzet in de Nederlandse horeca met ruim een derde gedaald, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor de branche geldt dat het om de sterkste krimp ooit gaat; hotels en cafés worden het hardst getroffen. Deze terugval was maar liefst zeven keer groter dan de daling in de vorige crisis in 2009.

Gesloten sinds half oktober

Het is al weer 4,5 maand geleden sinds restaurants gesloten zijn. Sinds half oktober kunnen cafés en restaurants alleen nog maar eten laten bezorgen en afhalen. In het laatste kwartaal van het jaar kelderde de opbrengst met 44 procent vergeleken met de periode ervoor.

Na de eerste lockdown eerder in het jaar, nam de opbrengst in het eerste kwartaal met 14 procent af. In het tweede kwartaal met iets meer dan de helft. Door de versoepelingen van de maatregelen in de zomer zag de horeca een tijdelijke opleving.

Meer dan de helft omzetverlies

Met name cafés hebben het zwaar: in het laatste kwartaal werd er 70 procent minder omgezet dan de drie maanden daarvoor. Restaurants kunnen nog profiteren van bezorgmaaltijden en boekten 57 procent minder omzet.

Over heel 2020 zijn hotels uiteindelijk het hardst geraakt. In het vierde kwartaal zagen hotels 51 procent omzet verliezen, maar over het hele jaar kwam de omzet ruim de helft lager uit dan in 2019. Door de pandemie kwamen er over de hele wereld minder toeristen en zakenreizigers naar Nederland.

Overige horecasectoren minder hard geraakt

Uitbaters van vakantiehuisjes en kampeerterreinen laten minder sterke krimpcijfers zien. Volgens het CBS liep de omzet voor deze groep terug met 23 procent. Fastfoodrestaurants verloren 20 procent en kantines en cateringbedrijven zo'n 14 procent.

ABN AMRO voorspelt dat de horeca sterk herstelt in de tweede helft van dit jaar. In het slechtste scenario gaat alles pas weer open in september en zal de omzet voor de horeca met 20 procent groeien.

Terrassenprotest

Enkele duizenden horeca-ondernemers gaan morgen met tafels en stoelen de straat op om te protesteren tegen de huidige coronamaatregelen en stallen hun terrassen uit. De meeste horeca zullen geen eten en drinken serveren, maar de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) sluit niet uit dat een deel van de terrassen echt open gaat. In Friesland worden terrassen als grap op z'n kop gezet.

Ster advertentie
Ster advertentie