Up 2 Date

Horecaondernemers zijn er klaar mee en willen 2 maart opengaan uit protest

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Horecaondernemers zijn er klaar mee en willen 2 maart opengaan uit protest

Nog altijd zijn er geen versoepelingen aangekondigd voor de horeca. Dit tot grote frustratie van horecaondernemers. Daarom roept een actiegroep van 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland horecaondernemers op om volgende week dinsdag massaal de terrassen te openen. Dat meldt Omroep Brabant.

Update 18:23 uur

Verschillende Haagse betrokkenen hebben bekendgemaakt dat het kabinet niet van plan is om op korte termijn toe te geven aan horecabazen die hun terras weer open willen gooien en gasten dreigen te ontvangen. "Deze week niet en volgende week ook niet, dat gaat gewoon niet gebeuren", vertelt een ingewijde aan het AD. "Die oproep van de ondernemers is onrealistisch."

De grens is bereikt

Veel horecabazen uit Brabant staan achter dit protest en zeggen gehoor te geven aan de oproep. Zij vinden dat de grens is bereikt en dat restaurants en cafés niet langer dicht kunnen blijven. "Heel veel horecamensen geven aan dat het niet langer meer kan op deze manier. Er moet iets gebeuren en alle collega's in Nederland zijn welkom om zich aan te sluiten", zegt initiatiefnemer John de Vos.

'Risico op drukte te groot'

Een meerderheid van de Tweede Kamer was het deze week eens met CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. Hij zag afgelopen weekend dat het druk werd op plekken waar je eten en drinken kon afhalen. "Mensen zaten dicht bij elkaar op bankjes of muurtjes te wachten totdat ze aan de beurt waren", zei Heerma, die zich afvroeg: "Is het dan niet veiliger en beter te reguleren als de terrassen weer open mogen?"

Rutte vond dat idee niet verstandig, omdat open terrassen volgens hem een 'aanzuigende werking' hebben. Daardoor zou het risico op veel drukte te groot zijn. Wel zei Rutte dat het kabinet ernaar zal kijken in aanloop naar de volgende persconferentie op 8 maart.

Mentale gezondheid

De horeca is nu inmiddels al langer dan vier maanden gesloten en dat begint volgens De Vos ook zijn tol te eisen op de mentale gezondheid van de ondernemers. "Dat komt door het gebrek aan perspectief, maar ook door de beelden van massa’s Nederlanders samen op het ijs en van overvolle parken. De terrassen hadden vol kunnen zitten, maar de horeca mag geen mensen ontvangen. Dat maakt ondernemers geestelijk kapot."

Terrassen open

Volgens De Vos is de maat nu vol, daarom garandeert hij dat de horeca op 2 maart écht opengaat. "Wij weten zeker dat we veilig en verantwoord onze zaken kunnen openen", zegt hij. "Om te beginnen buiten met de terrassen. Uiteraard wel op anderhalve meter."

Ster advertentie
Ster advertentie