Up 2 Date

Horeca is het zat na uitspraken De Jonge en sleept Staat voor de rechter

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Horeca is het zat na uitspraken De Jonge en sleept Staat voor de rechter

De horecavereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het zat om gedwongen gesloten te blijven en sleept daarom de Staat voor de rechter. De aanleiding hiervoor zijn de uitspraken van Hugo de Jonge in De Telegraaf en het bericht dat er 2 maart voor de horeca naar alle waarschijnlijkheid geen enkele versoepeling komt.

Uitspraken De Jonge

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei afgelopen weekend in De Telegraaf dat er weinig hoop is voor de horeca. "Cultuur, evenementen en sport zijn nu eenmaal kleiner en veiliger te organiseren. Ook voor de detailhandel kun je, los van testen, eerder dingen mogelijk maken. Bij de opening van de horeca krijg je een enorme toename van contactmomenten en dus van besmettingen. Daarmee verdwijnt alle ruimte", aldus De Jonge. Deze uitspraken zijn niet goed gevallen bij de horecasector. "We zijn de wanhoop nabij", klinkt het in een mededeling.

Rechtszaak

De KHN heeft daarom besloten naar de rechter te stappen. "Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij en accepteren de achterstelling niet langer", laat de vereniging weten. De KHN wil een schadevergoeding en wil dat het demissionair kabinet een spoedvoorziening treft om de horeca zo snel mogelijk weer te openen. Volgens de KHN handelt de Staat namelijk onrechtmatig "door de grondrechten van horecaondernemers zo ernstig te schenden zonder de noodzaak daarvan behoorlijk te onderbouwen én zonder de schade te vergoeden."

KHN-voorzitter Robèr Willemsen zegt diep teleurgesteld te zijn in dit kabinet. "Er wordt maar halsstarrig vastgehouden aan de epidemiologische situatie, terwijl medische parameters waarop beslissingen worden gebaseerd, regelmatig wisselen. Ondertussen raakt de horeca steeds verder in de verdrukking."

Ster advertentie
Ster advertentie