Up 2 Date

Horeca en sekswerkers protesteren vandaag tegen coronaregels: "We zitten er doorheen"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Horeca en sekswerkers protesteren vandaag tegen coronaregels: "We zitten er doorheen"

Contactberoepen mogen na een lange periode van stilzitten eindelijk weer aan de slag en ook winkelen op afspraak is vanaf morgen mogelijk. Die versoepelingen zijn fijn, maar er zijn ook veel ondernemers die nog steeds geen kant op kunnen, zoals horeca-eigenaren en sekswerkers. Zij krijgen naar eigen zeggen te weinig steun en demonstreren daarom vandaag op verschillende plekken in het land.

Quote

We kregen ook al geen toegang tot noodsteun, dus we zitten er wel een beetje doorheen.

Sekswerker Moira

Sekswerkers zitten er doorheen

Sekswerker en activiste Moira gaat vandaag ook protesteren. In Den Haag organiseert ze samen met een andere groep sekswerkers een 'peepshow op wielen' om aandacht te vragen voor hun beroepsgroep. "Het blijft netjes, maar het is wel een beetje ludiek. En natuurlijk coronaproof", vertelde ze eerder in Jouw Stad. Volgens Moira is het noodzakelijk dat zij en haar collega's weer aan het werk kunnen, maar als enige contactberoep mogen zij nog steeds niet aan de slag. "We kregen ook al geen toegang tot noodsteun, dus we zitten er wel een beetje doorheen. Werk is een heel groot deel van je leven en identiteit."

Het gevolg is dat veel sekswerkers toch noodgedwongen doorwerken, omdat ze de inkomsten nodig hebben. "Maar zij kunnen dan niet bij de politie terecht als het misgaat", vertelt Moira. "Collega's zijn overvallen en uit auto's gegooid op cardates."

Moira Mona vertelt over de situatie van sekswerkers: "Wij kunnen ook veiligheidsmaatregelen treffen"

Veiligheidsmaatregelen

Volgens Moira zijn er prima veiligheidsmaatregelen te treffen waardoor ze op een verantwoorde manier aan het werk kan. "We kunnen uit elkaars gezicht blijven, bepaalde standjes vermijden en niet zoenen. In principe zou ik met een mondkapje op kunnen werken, maar die kans krijg ik niet." Hoeveel besmettingen er plaatsvinden bij sekswerk, is niet bekend, omdat van die sector geen cijfers worden bijgehouden.

Terrassen open

Restaurants, cafés en alle andere vormen van horeca moeten het al maandenlang doen met enkel afhalen en bezorgen. Volgens veel eigenaren is het financieel gezien niet langer te doen om dicht te blijven. Het Centraal Bureau voor Statistiek maakte gisteren bekend dat de omzet van de horeca in 2020 met zo'n 34 procent is gedaald ten opzichte van 2019. Veel horecagelegenheden gooien daarom vandaag de terrassen open. Dat doen ze niet per se om mensen van een drankje te voorzien, maar om aandacht te vragen. Vooral de volgepakte parken van afgelopen weken waren een extra steek, aangezien mensen daar met honderden tegelijk op elkaar zaten. Ze willen nu met de actie laten zien op een verantwoordelijke manier met voldoende afstand open te kunnen.

Minister Grapperhaus waarschuwde eerder al dat het illegaal openen van je terras een boete op kan leveren. Die bedraagt voor ondernemers 4000 euro.

Ster advertentie
Ster advertentie