FunX

Kapper Bilal en wenkbrauwspecialist Zafanja blij weer aan het werk te kunnen

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Kapper Bilal en wenkbrauwspecialist Zafanja blij weer aan het werk te kunnen

Vanaf volgende week dinsdag mogen alle contactberoepen weer aan de slag, met uitzondering van sekswerkers. Dat werd vandaag bekendgemaakt in de persconferentie. Dat is goed nieuws voor alle kappers, schoonheidsspecialisten, masseurs en andere contactberoepen die de afgelopen maanden thuis hebben gezeten. Kapper Bilal en wenkbrauwspecialist Zafanja vertellen hoe blij ze zijn met het nieuws.

Bilal, kapper

Yo Bilal! Hoe blij ben je dat je barbershop eindelijk weer open kan?
"Ik ben fu-cking blij man! Eindelijk kan ik al die gezellige guys weer terugzien en knippen. Die gezelligheid en het sociale aspect van het knippen heb ik zo erg gemist. Dat is het leukste van alles."

En hoe gaat het met de reserveringen?
"Normaal gesproken zet ik mijn reserveringen pas open nadat Rutte daadwerkelijk heeft gezegd dat de kappers open mogen. Om de een of andere rare reden had ik mijn reserveringssysteem al eerder opengezet, dus het zit al zo goed als vol voor de eerste twee weken. Daar ben ik echt ontzettend blij om."

Wat is voor jou de afgelopen tijd het moeilijkste geweest als owner van een barbershop?
"Aan het begin van de coronacrisis werd er heel veel verteld over hulp en vergoedingen voor ondernemers. Dat klinkt mooier dan het is. In combinatie met de vorige lockdown ben ik in totaal zo'n vijf maanden dicht geweest. Daardoor heb ik recht op de zogenaamde TOZO-regeling, wat neerkomt op 1050 euro per maand. Dat terwijl mijn vaste lasten al hoger zijn dan dat. Maar ik heb natuurlijk ook kosten voor mijn zaak. Vorig jaar had je nog de TOGS-regeling, waarvan werd gezegd dat je 4000 euro kreeg voor je zakelijke kosten. Dat heb ik echter nooit gekregen, omdat mijn zaak te klein is en mijn kosten te laag waren. Je kosten moesten namelijk boven de 4000 euro liggen en dat was, wat betreft mijn barbershop, nét niet het geval. Die regeling had zoveel lucht gegeven, dus dat deed echt pijn."

Hoe heb je in deze tijd kunnen overleven?
"Als relatief kleine barbershop-houder met twee stoelen, heb ik mezelf goed ingedekt door geen mensen in dienst te nemen, maar om een stoel te verhuren. Daarnaast is het natuurlijk zo dat er bepaalde risico's zijn als je ondernemer bent. Daarom is het als ondernemer je eigen verantwoordelijkheid om daarop te anticiperen, dat heb ik ook gedaan door te sparen. Desondanks doet dit echt pijn. Ik dacht: ik ga ooit een huis kopen, maar die droom is nu weg. Ik heb ook echt heel erg te doen met mijn mede-ondernemers die nu failliet gaan."

Wat vind je ervan dat de coronamaatregelen voor kappers steeds weer op en neer gaan?
"Ik ben blij dat een Duits onderzoek heeft aangetoond dat de kans op verspreiding van het coronavirus bij de kapper relatief laag is. Toch ben ik van mening dat, als dat onderzoek er niet was geweest, het een rationele keuze zou zijn om contactberoepen dicht te gooien. Als ik in Rutte's schoenen stond en niet van dat onderzoek had geweten, dan had ik ook alles dichtgegooid. Het kan niet anders, want er gaan mensen dood. Dan moet je nu eenmaal iets doen."

En wat als er een derde lockdown komt?
"Pfff.. Dat zou nog wel eens de genadeslag kunnen zijn. Ik weet niet of ik een derde lockdown ga overleven. Bij de eerste was ik nog superpositief, maar bij die van afgelopen december begon ik al te twijfelen. Gelukkig is dat goed gegaan, maar een derde zou wel heel moeilijk worden. Als ie niet komt, dan zie ik de toekomst in ieder geval heel positief tegemoet."

Wat heeft het openen van de kapsalons volgens jou nog meer voor voordelen?
"Ik denk dat het ook goed is voor je mentale gezondheid. Geloof me, even naar de kapper voor dat frisse gevoel kan heel erg veel voor mensen betekenen."

En nog even uit nieuwsgierigheid... Hoe vaak hebben mensen je in de afgelopen tijd gevraagd of je hen illegaal wilde knippen?
"Haha, alleen maar. Ik denk dat ik minimaal drie keer per dag word gevraagd, ik zweer het je. Ik heb inmiddels een standaardberichtje klaarstaan waarin staat: 'Nee sorry, dat doen we niet.' Gelukkig kunnen ze nu weer naar de barbershop komen!"

foto: Instagram: @fennelbarbershop

Bilal is blij dat zijn barbershop weer open kan

Zafanja, wenkbrauwspecialist

Hey Zafanja, je mag weer aan de slag! Wat vind je daarvan?
"Ja, ik ben superblij. De lockdown kwam voor mij echt precies op het verkeerde moment. Ik werkte al een tijdje parttime in een salon, maar twee weken nadat ik besloot volledig voor mijn werk als wenkbrauwspecialist te gaan en ik mijn baan had opgezegd, kwam die lockdown. Maar nu kan ik dus eindelijk echt fulltime aan de slag gaan."

Hoe heb je dat in de tussentijd gedaan?
"Het was heel rot, maar ik ben altijd positief gebleven. Gelukkig werd ik in die tijd benaderd door een stichting die me in wilde huren als producer van video's, dus zo heb ik toch nog geld kunnen verdienen."

Gelukkig. En hoe heb je al je vrije tijd opgevuld?
"Ik ben me heel erg gaan focussen op marketingcursussen om toch bezig te blijven en strategieën te bedenken voor wanneer mijn eigen bedrijf weer open kon gaan. Dus ik heb niet stilgezeten."

Lekker bezig! En hoe gaat het nu, word je al platgebeld door klanten?
"Ja echt al sinds gister, toen het gerucht net rondging, kreeg ik al meteen dm's van: 'Hé, kan ik al een afspraak inplannen?'"

Dat is fijn. Hoe gaan jouw komende weken eruitzien?
"Ik wil het tatoeëren van wenkbrauwen masteren en een sterk marketingplan maken waardoor ik weer meer klanten krijg."

foto: Zafanja

Zafanja kan weer aan de slag

Ster advertentie
Ster advertentie