Naar homepage
Up 2 Date

Horecaondernemers zijn het zat en openen deuren op 17 januari

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Horecaondernemers zijn het zat en openen deuren op 17 januari

Horecabedrijven in zeker vijftig steden en regio's zijn er klaar mee en dreigen op 17 januari de deuren te openen, ondanks de coronamaatregelen. Voor de horecaondernemers is de maat vol en zeggen zij het vertrouwen in het kabinet op.

'Verzuipen'

Vorige week kondigde minister Hugo de Jonge aan dat de gedeeltelijke lockdown 'echt wel langer gaat duren dan tot half januari'. Dat zorgde voor veel woede bij horecaondernemers, die financieel in zwaar weer verkeren door de coronacrisis. De horeca kan volgens hen niet langer meer wachten en daarom nemen de horecaondernemers nu het heft in eigen handen. "Voor de horeca staat het water niet meer tot aan de lippen, inmiddels stroomt het de mond in", schrijft Johan de Vos, woordvoerder namens de groep horecaondernemers, in een persbericht. "We staan op het punt keihard te verzuipen. Zo houden we het niet langer vol."

Duizenden ondernemers doen mee

Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar hebben horecabedrijven zich bij de actie aangesloten. De Vos schat dat het om duizenden ondernemers gaat. Zij zijn allemaal aangesloten bij vijftig lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De landelijke organisatie staat overigens niet achter het besluit. De ondernemers zullen zich, als ze opengaan, houden aan de coronaprotocollen, zoals het houden van afstand.

17 januari bewuste keuze

Volgens De Vos kiezen de horecabedrijven er bewust voor om niet in december al open te gaan. "Iedereen heeft afgelopen weekend de beelden van veel te drukke winkelstraten gezien. En dan moeten de feestdagen er nog aankomen. Als wij in december opengaan, dan zullen eventueel oplopende cijfers daar ongetwijfeld aan worden toegeschreven", schrijft hij. "Dat willen we voorkomen. Wij zijn ervan overtuigd dat onze branche niet het probleem is."

Ster advertentie
Ster advertentie