Up 2 Date

Kabinet kondigt 'gedeeltelijke lockdown' aan: 'Horeca gaat vier weken dicht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet kondigt 'gedeeltelijke lockdown' aan: 'Horeca gaat vier weken dicht'

Dinsdagavond heeft premier Rutte nieuwe maatregelen aangekondigd tijdens de persconferentie om het coronavirus weer onder controle te krijgen. Volgens de minister-president gaat het in feite om een 'gedeeltelijke lockdown', die volgens minister De Jonge vier weken zal duren. Als het aantal besmettingen dan niet omlaag gaan, dan volgt er een totale lockdown.

Horeca op slot

Om te beginnen gaan vanaf morgen alle cafés, restaurants en coffeeshops dicht. Hotels mogen nog wel gasten ontvangen en eten afhalen is ook toegestaan. Alcoholverkoop mag na 20.00 uur niet meer plaatsvinden.

Groepsgrootte en thuiswerken

Ook heeft de regering besloten om de groepsgrootte in openbare binnenruimtes overal op maximaal 30 mensen te zetten, zolang de anderhalve meter afstand wordt gewaarborgd. Mensen thuis mogen maximaal 4 personen ontvangen. Daarnaast benadrukt Rutte dat thuiswerken de norm moet blijven, tenzij het echt niet anders kan.

Handhaving in winkels

Ook winkels moeten strenger handhaven op het aantal klanten die zij toelaten, anders riskeren ze een verplichte sluiting. Ook moeten winkels om 20.00 uur sluiten en komt er een einde aan koopavonden.

Mondkapjesplicht

Tot slot benadrukt Rutte dat het dragen van mondkapjes verplicht wordt binnen alle publieke ruimtes, waaronder winkels, theaters, het onderwijs en musea. Het kabinet wil daarmee "een slepende discussie voor eens en altijd beslechten".

Routekaart

Eerder vandaag lekte er een routekaart uit van de overheid, waarin de verschillende risiconiveau's worden uitgelicht.

Ster advertentie
Ster advertentie