Up 2 Date

Rutte: Strengere regels voor horeca door opmars virus

  1. Newschevron right
  2. Rutte: Strengere regels voor horeca door opmars virus

Premier Mark Rutte en minister De Jonge hebben vandaag een persconferentie gegeven over de nieuwe coronamaatregelen en de coronacijfers. Rutte vertelde dat het virus bezig is aan een gevaarlijke opmars en kondigde nieuwe maatregelen aan voor onder andere de horeca. Mensen die terugkomen uit risicolanden moeten in quarantaine en worden getest bij terugkomst op het vliegveld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"We willen geen tweede lockdown"

"We dreigen de winst de verspelen die we met elkaar in de afgelopen maanden hebben geboekt", zei Rutte. "Onze boodschap vandaag is simpel: We willen geen tweede lockdown en die gaat er niet komen. Maar dat hebben we zelf in de hand."

Het gaat mis

Volgens Rutte hebben we het virus onder controle gekregen door ons te houden aan maatregelen. En daar gaat het volgens hem mis: "Ons baart zorgen dat steeds meer mensen dat niet doen en dat zien we terug in de cijfers." Volgens de premier houden steeds minder mensen rekening met anderhalve meter afstand, thuis blijven bij klachten en het laten testen op corona. En dat is volgens hem terug te zien in de coronacijfers.

Lokale en regionale maatregelen

Op dit moment is het kritieke punt volgens Rutte nog niet bereikt, maar het baart zoveel zorgen dat er lokaal en regionaal maatregelen worden getroffen. En dat kan opgeschaald worden: "Als dat niet werkt, dan schalen we op naar landelijke maatregelen."

Introductieweken

De eerste maatregel die Rutte aankondigde was gericht op studenten, omdat de meeste nieuwe besmettingen plaatsvinden bij 20- tot 29-jarigen. De introductieweken kunnen doorgaan onder strike voorwaarden. "Er zijn te veel mensen te dicht op elkaar en dat geldt vooral voor jongeren", zei Rutte. "Als te veel van jullie de regels aan hun laars lappen dan zitten we allemaal binnen en ben je een gevaar voor ouderen. Jullie kunnen er ook zelf goed ziek van worden. Corona is geen grap, dus hou je aan de regels."

Stengere regels horeca

Voor de horeca gaan strengere regels gelden, omdat daar volgens Rutte het naleven van basisregels verslapt: "We draaien daarom een eerdere versoepeling terug", zei premier Rutte. Het wordt in de horeca verplicht om gegevens va bezoekers te registreren. Bij een besmetting gaat een horecagelegenheid maximaal twee weken dicht. Binnen en buiten moet iedereen zitten. Er moet gereserveerd worden en er moet een checkgesprek plaatsvinden aan de deur. De horecagelegenheid moet naam en contactgegevens van mensen noteren, zodat die bij een besmetting snel kunnen worden opgespoord voor contactonderzoek.

Musea en pretparken

De regels worden ook strenger bij musea en pretparken. Zij moeten ook veertien dagen dicht als er meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden.

Reizigers uit risicolanden

Reizigers uit risicolanden moeten bij terugkomst direct twee weken in thuisquarantaine en zich laten testen. Dat zei minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie. Met de passagiersgegevens gaat het landelijke testteam van de GGD reizigers opbellen om te checken of ze zich aan de quarantaine houden. Ook wil het kabinet mensen gaan testen op luchthaven Schiphol. "Bij gates waar reizigers terugkomen uit landen die op oranje staan, willen we testen, om zeker te weten dat ze corona niet hebben meegenomen in de koffer", zei de minister. De test wordt overigens niet verplicht, maar reizigers worden er wel duidelijk op gewezen.

Corona App

Vanaf 12 augustus kunnen mensen zelf hun uitslag op een digitaal platform zien. Vanaf 17 augustus begint de proef met de Corona-app in een paar testregio's. Ondertussen zegt De Jonge dat er hard gewerkt wordt om vaccins in te kopen. Nederland heeft al een deel met een fabrikant en werkt aan meerdere deals.

Ster advertentie
Ster advertentie