Up 2 Date

Veiligheidsberaad: maak meer buitenactiviteiten mogelijk bij versoepelingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Veiligheidsberaad: maak meer buitenactiviteiten mogelijk bij versoepelingen

Als het ligt aan de burgemeesters in het Veiligheidsberaad moeten meer buitenactiviteiten mogelijk worden bij een versoepeling van de coronamaatregelen. Het is volgens hen logischer om buiten meer toe te staan dan binnen.

'Meer coronaproof'

"Buiten is meer coronaproof", zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. Nu de dagen langzamerhand langer beginnen te worden en het weer aangenamer, zullen meer mensen er volgens Bruls naar snakken om de deur uit te gaan. "Dat gaat gebeuren. Neem daarvoor dan ook de juiste maatregelen."

Maatschappelijke behoefte

Hoewel Bruls inziet dat de nieuwe mutaties een bedreiging zijn voor eventuele versoepelingen van de maatregelen, merkt hij wel dat er maatschappelijk gezien veel behoefte is aan versoepelingen. "Als burgemeesters horen we dat dagelijks", zegt hij.

Ook minister Ferd Grapperhuis (Justitie) merkt dat er verandering nodig is, ondanks de besmettingscijfers. "Het gaat nog echt niet goed met de besmettingen en de bedden op de intensive care. We zien de cijfers in omringende landen weer oplopen door besmettelijke mutanten. Aan de andere kant is het moeilijk vol te houden. Dat zien wij echt. Mensen snakken naar perspectief, meer ruimte."

Logischere aanpak

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad hopen op een consequentere, consistentere en logischere aanpak wat betreft de coronamaatregelen. "Zij moeten echt goed uitlegbaar zijn. En dan zeggen wij dat het nu slimmer is om in buiten te investeren."

Persconferentie

Vanavond zal er een nieuwe persconferentie plaatsvinden waarin premier Rutte en minister Hugo de Jonge mogelijk een aantal versoepelingen zullen aankondigen. De meest waarschijnlijke versoepelingen zijn de heropening van de middelbare scholen en kapsalons.

Ster advertentie
Ster advertentie