Naar homepage
Up 2 Date

Grootste toename werkloosheid sinds 2003, met name onder jongeren

bron: ANP
  1. Newschevron right
  2. Grootste toename werkloosheid sinds 2003, met name onder jongeren

De werkloosheid is flink gestegen door de coronacrisis. Het aantal mensen met betaald werk daalde in april met 160.000 naar 8,9 miljoen. Bij jongeren (tot 25 jaar) was de daling het grootst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

Werkloosheid

Het aantal mensen met betaald werk in Nederland is in april in het hoogste tempo afgenomen sinds er door het CBS maandcijfers worden vastgesteld (vanaf 2003). Vorige maand waren er fors meer uitkeringsaanvragen. In totaal kregen 74.000 mensen een nieuwe WW-uitkering in april. In maart steeg het aantal nieuwe werkloosheidsuitkeringen ook al flink. Toen ging het om 38.000 mensen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Somber
Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV, vertelt aan de NOS dat het UWV wel had verwacht dat de stijging in april forser zou zijn dan in maart. "Maar zo fors als het nu heeft uitgepakt was wel het sombere scenario", voegt hij daaraan toe. Nooit eerder maakte Witjes zo'n grote stijging van het aantal werkloosheidsuitkeringen mee.

Jongeren

Vooral jongeren tussen de 15 en 25 jaar worden zwaar getroffen op de arbeidsmarkt. Het aantal nieuwe werklozen in deze groep steeg in vergelijking met maart met 75 procent. Dat komt met name doordat veel jongeren een tijdelijk of flexibel contract hebben en werkzaam zijn in de horeca, uitzendbranche en cultuursector.

Ster advertentie
Ster advertentie