Up 2 Date

Demissionair kabinet kondigt kleine versoepelingen aan voor buitensporters en winkels

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Demissionair kabinet kondigt kleine versoepelingen aan voor buitensporters en winkels

De huidige coronamaatregelen worden tot ten minste 30 maart verlengd. Dat bevestigde demissionair premier Rutte vanavond tijdens de coronapersconferentie. Wel worden wat kleine correcties en aanpassingen op de maatregelen doorgevoerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nog geen versoepelingen

Zaterdag werd al bekend dat er de komende tijd weinig versoepelingen komen en de avondklok tot zeker 30 maart van kracht blijft. De besmettingscijfers en de bezettingscijfers in de ziekenhuizen zijn stabiel, maar op een te hoog niveau. Daarom volgt het demissionair kabinet het advies van het OMT op om geen nieuwe versoepelingen aan te kondigen. Toch worden er enkele maatregelen aangepast. Zo kunnen vanaf half maart de zwemlessen voor kinderen tot en met 12 jaar weer beginnen en mogen volwassenen weer met zijn vieren buiten sporten. "Omdat er weinig dingen gezonder zijn dan samen sporten", zei Rutte in de persconferentie.

Het demissionaire kabinet gaat ook de maatregelen voor het winkelen op afspraak versoepelen. Momenteel zijn er maar twee klanten per verdieping van een niet-essentiële winkel toegestaan, maar er komt vanaf 16 maart een maximum aantal klanten per vierkante meter winkeloppervlakte. Daarbij geldt wel dat er maximaal 50 klanten tegelijkertijd een niet-essentiële winkel mogen bezoeken. De tijdsloten van tien minuten gelden ook nog steeds.

Wat betreft de avondklok gelden er op de dagen van de verkiezingen wat uitzonderingen. Wie pas in de avond kan stemmen of wil kijken bij het tellen van de stemmen mag gewoon na negen uur over straat gaan. "Het is niet te bedoeling daarna met een paar vrienden in het Vondelpark af te spreken", voegde Rutte daar wel aan toe.

31 maart

Als de besmettingscijfers het toelaten kunnen 31 maart wat andere maatregelen worden versoepeld. Mogelijk mogen de buitenterrassen dan weer beperkt open en kan de detailhandel verder worden opengesteld. Ook kunnen studenten in het hoger onderwijs weer fysiek les krijgen.

Zomer

Nu de mei- en zomervakantie al een klein beetje in zicht zijn, willen mensen ook meer duidelijkheid over de mogelijkheden om op vakantie te gaan. Momenteel geldt er een negatief reisadvies en dat blijft zo tot 15 april. Op de volgende persconferentie op 23 maart wil het kabinet meer duidelijkheid geven over de meivakantie en hopelijk ook de zomervakantie. "Laten we hopen dat er tegen die tijd ook op dit gebied wat meer kan", aldus Rutte.

Demissionair premier Rutte en minister de Jonge lieten daarnaast weten optimistisch te zijn over de zomer. "Dan is corona nog steeds onder ons, maar niet allesbepalend", zei Rutte. "Als de verwachting uitkomt dat aan het begin van de zomer iedereen die dat wil minstens 1 keer is gevaccineerd, dan is dat het moment dat we eindelijk weer grote stappen kunnen zetten in de richting van het normale leven." De Jonge benadrukte dat er wel nog wat onzekerheden zijn, zoals mogelijke mutaties waartegen de vaccins wellicht niet voldoende beschermen.

Coronapaspoort

In de komende maanden komen zelftesten beschikbaar voor het onderwijs, werkgevers en voor jezelf bij de drogist, apotheker en supermarkt. Dat maakt veiliger onderwijs en werk mogelijk.

Een speciaal 'coronapaspoort' in de vorm van een app moet er daarnaast voor gaan zorgen dat er meer vrijheid komt voor Nederlanders. Deze corona-app moet aantonen dat iemand negatief is getest, zodat hij of zij geen risico vormt op het overdragen van een coronabesmetting. Zo zouden mensen deze zomer weer veilig de bios, festivals of restaurants kunnen bezoeken. Ook zou de app in de toekomst als vaccinatiebewijs kunnen dienen voor reizen naar het buitenland. Coronacheck, zoals de app heet, is zo goed als klaar en wordt mogelijk al dit weekend ingezet bij de proefevenementen.

Minister de Jonge benadrukte dat niemand verplicht moet worden om te bewijzen dat hij of zij gevaccineerd is: "Geen directe of indirecte vaccinatieplicht dus."

Ster advertentie
Ster advertentie