Up 2 Date

De Jonge: "Sneltesten in april mogelijk in de supermarkt"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. De Jonge: "Sneltesten in april mogelijk in de supermarkt"

Het demissionair kabinet wil op korte termijn corona-sneltesten op de markt brengen, die niet onder medisch toezicht afgenomen hoeven te worden. Uiteindelijk moeten deze sneltesten ook in supermarkten en bij de drogist komen te liggen, waarvan minister De Jonge denkt dat de eersten in april beschikbaar kunnen zijn.

Werk of opleiding veiliger maken

De Jonge wil de voorwaarde dat sneltesten onder professioneel medisch toezicht worden afgenomen uit de contracten halen. Daardoor zouden werkgevers, scholen en universiteiten het werk of de opleiding veiliger kunnen maken. De testontwikkelaars kunnen een aanvraag indienen om van hun sneltest een zelftest te maken, waarover de minister dan binnen vijf dagen een ontheffing kan verlenen. De Jonge denkt dat de eerste zelftests volgende maand beschikbaar zullen zijn. "Dat is geen belofte, maar een reële verwachting."

Minder betrouwbaar

De Jonge wijst er wel op dat de zelftesten minder betrouwbaar zijn. Hij zegt dat mensen zich bij een positieve uitslag, of als ze zonder een test klachten hebben, zich nog altijd door de GGD moeten laten testen. De zelftesten zijn enkel preventief bedoeld.

Ster advertentie
Ster advertentie